Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Cum se face schimbarea tipului de impozit platit
Indiferent de motiv, trecerea la o noua cota de impozitare se face prin depunerea la organele fiscale a Declaratiei de mentiuni pentru persoanele juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (formularul 010).
Data limita de depunere a declaratiei de optiuni este 31 ianuarie a anului urmator celui in care societatea a datorat impozit pe venitul microintreprinderilor, adica in anul in care doreste impozitarea pe profit.
”Daca declaratia de mentiuni nu este depusa pana la data limita prevazuta mai sus, microintreprinderea se va afla in imposibilitatea de a mai opta pentru plata impozitului pe profit pentru anul fiscal respectiv”, spune pentru startups.ro Anamaria Corbescu, Associate la biroul de avocatura Salans.
Ioana Cartite mentioneaza ca fiecare agent economic, in functie de situatia sa concreta trebuie sa verifice daca nu cumva, in afara de Declaratia de mentiuni, mai trebuie sa depuna si alte cereri-notificari.
Iulian Patrascanu, Managing Partner la firma de avocatura Fine Law - Patrascanu & Associates, spune pentru startups.ro ca, daca se modifica tipul de impozit datorat, structura microintreprinderiilor deja existente nu va suferi modificari, implicatiile fiind numai de ordin fiscal - modificarea impozitului datorat.
Anamaria Corbescu adauga faptul ca modificarile de statut devin efective de indata ce ele au fost aprobate de autoritati.
Alex Milcev mentioneaza ca perioada de timp in care autoritatile fiscale efectueaza modificarea in evidentele sale nu ar trebui, in mod normal, sa depaseasca o luna.
Pentru aceasta modificare, firma nu va plati nicio taxa administrativa. Costurile pot fi legate de achitarea onorariilor pentru consultanti si pentru transport. Timpul necesar pregatirii si depunerii declaratiei de mentiuni se poate adauga si el la costuri.
Daca, ulterior treceri la impozitul pe profit, firma indeplineste conditiile pentru a fi microintreprindere, aceasta nu mai poate opta pentru impozitul pe venit.
“Daca la data la care un agent economic s-a infiintat ca si platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor acesta s-a inregistrat, de asemenea, ca si platitor de TVA, respectiv ca si platitor de contributii salariale, transformarea ulterioara in platitor de impozit pe profit nu trebuie sa aduca costuri suplimentare din punct de vedere strict TVA si strict contributii sociale”, subliniaza Ioana Cartite.
Iulian Patrascanu mentioneaza ca nu exista o procedura speciala de modificare a statului de “microintreprindere” in cel de “intreprindere”, fiind aplicabile dispozitiile de inregistare fiscala, obligatorii la inceputul fiecarui an fiscal.
Consecintele schimbarii tipului de impozit platit
Schimbarea bazei impozabile este una din urmarile modificarii tipului de impozit platit. Daca se aplica cota de 3% impozit pe venit, se iau in calcul toate veniturile obtinute de companie din orice sursa. In cazul impozitului pe profit, acesta se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri intr-un an fiscal. Din cheltuieli se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile nedeductibile.
”La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor, potrivit normelor de aplicare”, precizeaza Ioana Cartite.
O alta consecinta a modificarii tipului de impozit este aceea ca firma poate deduce pierderile fiscale (art. 26 din Codul Fiscal). Pierderea fiscala anuala realizata incepand cu acest an se poate deduce pe o perioada de sapte ani. Aceasta perioada s-a marit, in acest an, cu doi ani fata de prevederile anterioare.
De asemenea, exista si consecinte de natura administrativa. Printre acestea, Alex Milcev mentioneaza necesitatea efectuarii unui calcul complex pentru determinarea impozitului pe profit datorat, necesitatea pregatirii si depunerii lunare a declaratiilor privind impozitul pe veniturile de natura salariala si a contributiilor sociale aferente, firma nemaiputand beneficia de exceptarea privind declararea trimestriala.
Alte consecinte sunt legate de resursele financiare. Alex Milcev mentioneaza in acest caz faptul ca termenele pentru plata impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale aferente devin lunare.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Microintreprinderile platesc un impozit pe venit in valoare de 3%, in 2009.
Optiunea microintreprinderilor de a plati impozit pe venit este favorabila din punct de vedere fiscal daca se estimeaza obtinerea unor venituri mici si a unui profit ridicat.
Daca nu se mai incadreaza in aceasta categorie, firmele sunt obligate sa plateasca un impozit pe profit (16%, in 2009).
Trecerea la un nou tip de impozitare se face prin depunerea la organele fiscale a Declaratiei de mentiuni pentru persoanele juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (formularul 010).
Perioada de timp in care autoritatile fiscale efectueaza modificarea in evidentele sale nu ar trebui, in mod normal, sa depaseasca o luna.
Cand se modifica tipul de impozit platit, se schimba si baza impozabila.
Daca, ulterior treceri la impozitul pe profit, firma indeplineste conditiile pentru a fi microintreprindere, aceasta nu mai poate opta pentru impozitul pe venit.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 16 Decembrie 2009 la ora 23.26