Proba de caracter
Sa intelegem esenta leadershipului prin literatura
Autor: Joseph L. Badaracco Jr.

Editura: Publica
An aparitie: 2009
Titlu original:Questions of Character. Illuminating the Heart of Leadership Through Literature

Cui se adreseaza: liderilor de afaceri (antreprenori, manageri)
Cele mai dificile teste la care sunt supusi liderii de afaceri le pun la incercare deopotriva abilitatile si caracterul. Un lider se dezvolta facand fata acestor incercari - dar numai daca isi pune anumite intrebari dificile despre sine.

Joseph Badaracco sustine ca literatura ii ajuta pe lideri sa gaseasca raspunsuri personale la intrebari foarte specifice. Literatura de calitate ofera perspective noi si bogate asupra dilemelor fundamentale cu care se confrunta managerii si directorii din ziua de astazi.

Toate acestea in timp ce sunt pusi la incercare, facuti mai puternici sau dimpotriva, mai slabi, de experientele prin care trec. Aceste experiente fac mai profunda cunoasterea de sine a liderilor, permitandu-le sa fie mai eficienti.

Badaracco examineaza opt provocari universale cu care se poate confrunta un lider, prin intermediul unor povesti celebre:
• “Visul meu este cel bun?” ("Death of a Salesman”, de Arthur Miller.) Reusesc aspiratiile mele cele mai profunde sa ma propulseze inainte dincolo de dificultati? Tin ele cont de aspiratiile si visele celorlalti?
• “Cat de flexibil este codul meu moral?” (“Things Fall Apart”, de Chinua Achebe.) Ma va ajuta codul meu moral sa iau deciziile corecte pentru organizatia mea, chiar cand conditiile de afaceri sunt in schimbare?
• “Sunt modelele pe care mi le-am ales tulburatoare?” (“Blessed Assurance: A Moral Tale”, de Allan Gurganus.) Reusesc modelele mele sa ma provoace si sa intruchipeze in acelasi timp niste valori pe care sa le pot imita?
• “Imi pasa cu adevarat?” (“The Love of the Last Tycoon”, de F. Scott Fitzgerald.) Am rabdarea, curajul si tenacitatea de care este nevoie pentru leadership?
• “Sunt pregatit sa-mi asum reponsabilitatea?” (“The Secret Sharer”, de Joseph Conrad.) Pot sa stabilesc niste standarde clare pentru mine si pentru ceilalti – si in acelasi timp sa le respect cu rigurozitate?
• “Pot sa rezist valului succesului?” (“I Come as a Thief”, de Louis Auchincloss.) Stiu sa recunosc pericolele ascunse ale succesului si cum pot fi acestea evitate?
• “Cat de bine combin principiile si pragmatismul?” (“A Man for All Seasons”, de Robert Bolt.) Sunt capabil sa fac compromisurile dificile necesare pentru a-mi conduce organizatia sau afacerea?
• ”Ce este aceea reflectie judicioasa?” (“Antigone”, de Sofocle.) Reflectez in mod adecvat la deciziile cu miza ridicata, in ciuda presiunii continue a timpului?

Prezentand dileme clasice ale leadership-ului intr-o lumina intensa si inovatoare, “Proba de caracter” ii ajuta pe liderii confirmati si deopotriva pe cei potentiali sa se pregateasca pentru ocaziile si incercarile care ii asteapta.

Orice lider bun stie prin ce se defineste succesul financiar. Dar ce anume defineste succesul unui lider pe termen lung? Analizand o serie de povestiri perene, <Proba de Caracter> ne forteaza sa ne examinam mai indeaproape actiunile, visele si chiar cazuistica de care ne agatam uneori. Reusim sa privim in fata provocarile care ne sunt scoase in cale si alegem sa actionam sau le negam existent in speranta ca nu vor fi importante? Badaracco ne pune la dispozitie oglinda – depinde numai de noi sa privim si sa actionam.” Dr. Daniel Vasella, Preşedinte si CEO al Novartis AG

Nu sunt un fan al asa numitelor carti de afaceri si nu citesc prea multe, dar cred ca aceasta este preferata mea dintre toate. Exploreaza in profunzime realitatile si provocarile din leadershipul contemporan si le ofera oamenilor instrumentele pentru a se auto-analiza si a merge mai departe. Privind inauntrul nostru devenim capabili sa conducem mai bine in afara noastra. O realizare exceptionala. Sunt convinsa ca voi continua sa reflectez la ea timp de luni si ani intregi de-acum inainte.” Ann M. Fudge, Presedinte si CEO al Young&Rubicam Brand

Despre autor: Joseph L. Badaracco Jr. este Profesor John Shad de Etica Afacerilor la Harvard Business School si autorul catorva carti, printre care “Leading Quietly” si “Defining Moments”, ambele publicate de Harvard Business School Press.

El este, de asemenea, Decan Asociat si Seful Catedrei de MBA si sustine cursuri despre etica afacerilor, strategie si management in cadrul programelor executive si de MBA ale scolii.

Pretul cartii la editura: 42,75 lei

Citeste aici alte prezentari ale unor carti dedicate antreprenorilor.