Ratele de colectare a datoriilor intre firme vor scadea in medie cu 30%, in 2009


Estimarea a fost facuta de reprezentantii Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC), care mai spun ca volumul debitelor a crescut semnificativ, in special pentru cele corporatiste.

Consecinta este ca anul aceasta piata de recuperare a creantelor va creste cu 15 - 20%, se arata intr-un comunicat de presa al AMCC. Rata de crestere din 2009 este sub cea de anul trecut, care a fost de plus 30%, pentru ca sunt mai greu de colectat datoriile unei firme de la alta firma. 

In ciuda cresterii semnificative a numarului si a valorii debitelor pe care aceasta industrie le va absorbi in 2009, gradul de colectare va scadea fata de anii precedenti, pe fondul adancirii problemelor cu lichiditatile cu care se confrunta companiile si economia romaneasca”, spune Cristian Ionescu, Presedinte AMCC, din care fac parte opt companii de colectare a creantelor (Coface Romania, Eos Ksi, Creditreform Romania, Kruk international, Credit Express, Kolcze, Iliuta si Asociatii, Mellon Romania si Cycle European).

In prezent, cele mai mari intarzieri si incidente de plata sunt in domeniul constructiilor. Anul trecut, numarul total al debitelor gestionate la nivelul celor opt companii din AMCC a fost de peste 2,1 milioane de cazuri, cu o valoare aproape 2,48 miliarde lei, iar valoarea sumelor colectate a fost de peste 1,147 miliarde lei.

De asemenea, au fost vandute cu 66% mai multe creante decat in 2007, ajungand la aproape 277.000, iar valoarea a fost cu 120% mai mare, ajungand la aproximativ 182,4 milioane de euro. Cele mai multe creante, 90%, provin de la persoanele fizice.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii