Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Succesul unei afaceri in domeniul consultantei fiscale sta in primul rand in omul din spatele afacerii, in experienta si cunostintele tehnice pe care acesta le-a acumulat in decursul anilor, in valoarea adaugata pe care acesta poate sa o aduca clientilor sai, si mai putin in activele tangibile detinute”, adauga Adrian Luca.

In domeniul preturilor de transfer, cele mai importante costuri ale unei afaceri sunt achizitionarea anumitor baze de date si a revistelor de specialitate. In aceste baze de date sunt incluse, de exemplu, informatii necesare in analizarea preturilor de transfer si care se refera la tranzactii incheiate intre persoane independente sau la profitabilitatea obtinuta de persoane terte din tranzactiile pe care acestea le desfasoara.

Una dintre aceste baze de date este Amadeus, care contine informatii despre aproape cinci milioane de companii din Europa, taxa de acces fiind de 42.000 euro pe an.

Dealscan este o alta baza de date care contine informatii despre termenii si conditiile imprumuturilor incheiate intre banci si clientii lor si care poate costa pana la 20.000 de euro.

RoyaltyStat este o baza de date care contine informatii despre termenii si conditiile contractelor de licenta incheiate intre companii. Suma minima platita pentru a avea acces la aceasta este de 4.000 de dolari, deoarece analizarea fiecarui contract costa 40 de dolari si obligatia este de a cumpara dreptul de “vizionare” pentru minim 100 de contracte.

Costurile cu bazele de date depind de fiecare proiect in parte, in functie de particularitatile acestuia.

Daca achizitionezi, de exemplu, baza de date Dealscan, costul acesteiea poate fi recuperat in urma intocmirii a patru - sase proiecte de preturi de transfer care au ca obiect justificarea valorii de piata a ratei de dobanda aferente imprumuturilor intra-grup”, mai spune Adrian Luca.

Concurenta pe acest segment de piata
Adrian Luca spune ca piata preturilor de transfer este dominata in prezent de companiile din Big4 - Deloitte, Ernst&Young, KPMG si Pricewaterhouse Coopers (PwC), liderul fiind PwC.

Unul dintre motivele acestei situatii este ca profesionistii din domeniu au nevoie de cativa pentru a se specializa.

La acest moment vorbim poate de maxim zece specialisti locali cu o experienta practica in domeniul preturilor de transfer mai mare de 5 ani, majoritatea dintre ei inca angajati ai Big4. Iar batalia in piata pentru acesti specialisti este acerba. O alta varianta pentru societatile de consultanta care nu au personal specializat este sa angajeze astfel de specilisti din afara sau sa inceapa procesul de specializare a propriilor oameni, proces care necesita insa o anumita perioada de timp, in opinia mea cam doi - trei ani. Pana atunci, acele societati de consultanta fiscala care au deja personal specializat vor fi castigat cote de piata importante si se vor pozitiona ca si leaderi de piata in acest domeniu”, explica Adrian Luca.

Alt motiv al dominatiei Big4 este acela ca pentru aceste tranzactii este nevoie de multe informatii despre tranzactii, pe care companiile din Big4 le pot obtine de la celelalte companii din propriul grup. 

Diferentierea
Adrian Luca spune ca succesul in domeniul preturilor de transfer este conditionat de indeplinirea a doua conditii esentiale: expertiza locala si accesul la o retea internationala.

O diferenta intre TPS si firmele din Big4 este legata de modelul de afacere. De exemplu, in cazul TPS, o persoana din compania care are nevoie de o analiza a preturilor de transfer poate lucra impreuna cu cei de la TPS la intocmirea dosarului de preturi de transfer.

Astfel, costurile clientului cu acest proiect sunt semnificativ reduse, are loc un transfer de know-how intre TPS si persoana din echipa clientului, transfer care ii va permite persoanei respective sa urmareasca indeaproape preturile de transfer practicate in cadrul societatii respective si sa identifice din timp anumite devieri de la politica de preturi de transfer si implicit identificarea si cuantificarea riscurilor fiscale aferente”, spune Adrian Luca.

Alta diferenta fata de companiile din Big4 este independenta, astfel ca TPS nu este supusa nici unor restrictii de prestare a serviciilor din cauza incalcarii clauzelor de independenta.

Si structura costurilor este diferita fata de Big 4.

Costurile fixe sunt mult mai mici comparativ cu cele ale Big4, ceea ce are impact direct asupra onorariilor practicate pentru serviciile oferite, acestea fiind mai competitive”, adauga Adrian Luca.

Veniturile TPS
Cifra de afaceri in primul an de functionare a TPS este estimata la 90.000 de euro - 100.000 de euro. Pentru anul viitor, se estimeaza ca cifra de afaceri va ajunge la aproximativ 300.000 de euro.

In acest moment, strategia TPS pentru perioada imediat urmatoare este de consolidare a pozitiei pe piata locala a serviciilor de consultanta fiscala in domeniul preturilor de transfer si de castigare a unei cote de piata cat mai semnificative. Pe termen lung, intentionez sa ofer servicii si in tarile vecine, cu un focus asupra Bulgariei si Republicii Moldova”, mai spune Adrian Luca.

Pana la sfarsitul acestui an, TPS va avea patru angajati.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Transfer Pricing Services (TPS) a fost infiintata de Adrian Luca in martie acest an.
Compania ofera consultanta fiscala in domeniul preturilor de transfer.
TPS are aproximativ 20 de clienti, companii multinationale.
Printre serviciile oferite de TPS se numara analiza tranzactiilor intra-grup si idenficarea riscurilor fiscale aferente acestor tranzactii, intocmirea politicilor de preturi de transfer, intocmirea dosarului de preturi de transfer si a studiilor de analiza comparativa.
Cele mai importante costuri ale unei afaceri din acest domeniu sunt reprezentate de taxele pentru accesul la anumite baze de date si la revistele de specialitate.
Cifra de afaceri in primul an de functionare a TPS este estimata la 90.000 de euro  100.000 de euro, cu o estimare de 300.000 de euro pentru 2010.
Adrian Luca a lucrat sapte ani si jumatate in cadrul PwC, specializandu-se in preturile de transfer.  
Piata consultantei preturilor de transfer este dominata de companiile din Big4 (Deloitte, Ernst&Young, KPMG si PwC).

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.