Articole
Articole:   Toate

De ce vor antreprenorii romani sa cedeze o parte din business catre investitori?

Spre deosebire de acum cativa ani, antreprenorii romani au inceput sa fie mai deschisi spre parteneriatele de business cu investitori alaturi de care sa isi dezvolte compania.
 De ce vor antreprenorii romani sa cedeze o parte din business catre investitori?
Daca inainte de 2010, cei mai multi antreprenori deschisi spre parteneriate cu investitori aveau afaceri in domeniul IT/tehnologie, acum a inceput sa creasca si numarul celor din alte domenii care vor sa isi dezvolte business-ul alaturi de un investitor, dupa cum reiese din declaratiile celor care s-au inscris pana acum in programul Start&Grow 2014.

Astfel, pe langa tehnologie, majoritatea antreprenorilor inscrisi in programul Start&Grow 2014 activeaza in agricultura/productie si servicii.

Important de mentionat este faptul ca, spre deosebire de perioada dinainte de 2010, cand multi antreprenori inca priveau sprijinul financiar din partea unui investitor drept un credit, similar celor bancare, acum a crescut numarul antreprenorilor care inteleg ca un parteneriat de acest tip aduce in companie "smart money" (cash, dublat de expertiza de business si know-how pentru dezvoltarea afacerii).

Cei mai multi (62%) dintre antreprenorii romani care sunt in cautarea unui partener financiar in acest moment, au deja o afacere functionala si vor sa o extinda pe plan national/international sau din punct de vedere al volumului de business.

Antreprenorii din aceasta categorie vor sa isi extinda afacerea fie prin lansarea unui sistem de franciza, fie prin deschiderea unor noi puncte proprii de lucru in alte orase din tara, fie prin marirea capacitatii de productie, respectiv investitii in noi echipamente si tehnologii. Si, dincolo de aportul financiar, spun ca au nevoie de un partener care sa ii ajute cu expertiza in dezvoltarea unei companii la nivel national sau international.

Un procent de 29% dintre cei inscrisi este reprezentat de antreprenorii aflati la inceput de drum, care spun ca au nevoie de un investitor in business atat pentru aportul financiar care i-ar ajuta sa inceapa afacerea la un alt nivel decat ar reusi pe cont propriu, cat mai ales pentru partea de business mentoring si know-how pe care investitorul o aduce in companie.

Mai mult, exista inclusiv situatii in care antreprenori cu afaceri profitabile, pe care le pot dezvolta singuri, doresc un parteneriat de business cu un investitor, pentru a accelera cresterea si a castiga mult mai repede cota de piata sau prezenta nationala/internationala pe o anumita nisa.

Accesul dificil la finantare si contextul inca nefavorabil din mediul de business reies din faptul ca, indiferent de stadiul in care se afla afacerea lor (proiect sau business functional), 9% dintre antreprenori spun ca fara finantare nu pot merge mai departe si sunt nevoiti sa renunte la business. Practic, lipsa banilor ii impiedica fie sa inceapa afacerea, fie sa deruleze in continuare activitatea firmei pe care o detin deja.

Datele au la baza un chestionar la care au raspuns cei 105 antreprenori care s-au inscris pana in acest moment in programul Start&Grow 2014.

Start&Grow 2014 este un program lansat de startups.ro pentru a sustine dezvoltarea unor afaceri promitatoare, ajutandu-i pe antreprenori sa intre in legatura cu investitori si sa obtina pana la 500.000 de euro pentru a-si duce afacerea la urmatorul nivel.

Antreprenorii care sunt in cautarea unui partener financiar se mai pot inscrie in program (completand formularul online) pana pe 8 iunie 2014.

Pe langa posibilitatea de a primi finantare, cei selectati in program vor beneficia gratuit de mentoring si know-how de business in legatura cu diferite aspecte ale afacerii lor.

Programul se adreseaza in special afacerilor din urmatoarele domenii: Tehnologie, Agribusiness, Productie, Servicii, Green Business, Inventica, Fashion, dar este deschis si catre afacerile din alte domenii.

Start&Grow 2014 este un proiect startups.ro realizat cu sprijinul TreeWorks, Intercontinental Bucuresti, Finantare.ro, Elevate si Zelist.

Prima editie Start&Grow a avut loc in 2010, cand, impreuna cu Microsoft Romania, startups.ro a lansat primul accelerator de business din tara care se adreseaza afacerilor din toate domeniile de activitate, nu doar celor din tehnologie. Mai multe informatii despre prima editie puteti gasi aici, iar in acest material gasiti extra info despre schimbarea conceptului Start&Grow in 2014.
 
Cristina Alexandru
Co-Founder startups.ro si Start&Grow