Articole
Articole:   Toate

De ce Start&Grow are un nou concept?

La inceputul lui 2010, lucrurile erau destul de complicate in mediul de business din Romania. Peste tot se vorbea de criza iar multi dintre antreprenorii aflati la inceput de drum gaseau cu greu un punct de sprijin.
De ce Start&Grow are un nou concept?
Insa, in ciuda problemelor, numarul celor care vroiau sa inceapa propria afacere nu era in scadere. In furtuna din jur, viitorii antreprenori nu vedeau dezastrul, ci infinite oportunitati.

Scopul startups.ro a fost inca de la inceput sa ii ajute pe cei care vor sa isi construiasca o afacere. Si asta nu doar prin articole de business, ci mai ales prin programe speciale: Intalnirile startups.ro, Microsoft BizSpark, bilete gratuite la evenimente importante de business din Romania sau din strainatate, conexiuni cu investitori si antreprenori cu experienta etc.

Start&Grow 2010 a fost primul accelerator de business din Romania deschis catre companiile din toate domeniile de activitate, nu doar catre cele din tehnologie. Lansat intr-o perioda cand, chiar si la nivel international, acceleratoarele de business abia incepeau sa castige teren, a fost gandit sa le ofere antreprenorilor acces gratuit la cele mai bune resurse pentru a-si dezvolta afacerea.

Ne-am dorit sa schimbam mentalitati. Sub umbreala Start&Grow am strans cea mai buna echipa de business din Romania si am fost catalizator pentru start-up-urile selectate. Am aratat ca un program pentru antreprenori trebuie gandit pe termen lung, cu implicare si interactiune continua. Si, mai mult, ca nu trebuie sa fie doar despre cei selectati in program, ci despre intreaga comunitate.

Ne-am bucurat sa vedem ca am avut impactul dorit si ca au inceput sa apara si alte programe pentru antreprenori construite in jurul oamenilor de business cu experienta, care ii ajuta pe cei la inceput de drum. Ca “mentoring “si “coaching” au devenit notiuni tot mai des folosite in Romania.

Acum, contextul din mediul de business este altul. La fel si conceptul Start&Grow 2014.

La prima editie am vrut sa demonstram ca nu doar banii sunt importanti atunci cand construiesti un business. Sunt suficiente exemple de persoane care au avut bani sa inceapa o afacere, dar nu au stiut sa ii foloseasca si au esuat. Si la fel de multe exemple de antreprenori care nu au avut bani la inceput, dar au mizat pe profesionalism si creativitate si au reusit pe cont propriu. Am vrut sa aratam ca partenerii de business pe care ii ai pot fi mult mai importanti decat orice suma de bani.

De altfel, dupa 15 ani in care am scris si am construit programe pentru antreprenori, pot sa spun ca parteneriatul este unul din cele mai importante lucruri pe care le au in comun cei care reusesc. Si nu neaparat in sensul clasic. Poate fi parteneriatul cu familia care intelege ca la inceput trebuie sa lucrezi 24/7; parteneriatul cu furnizorii care te ajuta cu termene mai bune de plata si cu clientii care inteleg ca inca mai ai lucruri de rezolvat in companie; parteneriatul cu alti antreprenori din acelasi domeniu de activitate, alaturi de care lucrezi pentru a construi o piata competitiva si corecta pentru toata lumea; sau sprijnul primit de la partenerul de business alaturi de care ti-ai construit afacerea, atunci cand ai de luat o decizie importanta si ai nevoie de sfatul cuiva caruia ii pasa.

Iar parteneriat este si cuvantul cheie al editiei Start&Grow 2014, care aduce sub umbrela programului un concept pus in practica de mai multi ani prin startups.ro: sa conectam antreprenori si investitori.

In prima runda a Start&Grow sub acest concept, antreprenorii-investitori deschisi la parteneriate de business sunt Alin Giurea si Radu Tudorache. In afara de rolul lor ca investitori, ei ii vor ajuta si cu mentoring si know-how de business pe cei care vor sa isi construiasca o afacere. Iar alaturi de ei, pe partea de mentoring si know-how de business vor fi Todi Pruteanu si Catalin Tenita pentru antreprenorii din tehnologie si Daniel Tiganila impreuna cu mine pe partea de strategie, new business si comunicare.

Let’s Start&Grow together! :)

Cristina Alexandru
Co-Founder startups.ro si Start&Grow