1,2 miliarde de euro pentru IMM-uri in Programul Cadru 7, la nivelul Uniunii Europene


Suma face parte din bugetul de 8,1 miliarde de euro destinat cercetarii iar finantarea este deschisa organizatiilor si intreprinderilor din toate statele membre ale Uniunii Europene si tarilor partenere.


 

Proiectele care se pot inscrie pentru a obtine fonduri prin acest program pot aborda aspecte precum sanatatea umana, protectia mediului, gasirea de noi solutii in urbanizare si gestionarea deseurilor, se mentioneaza in comunicatul de presa.

970 de milioane de euro din bugetul destinat IMM-urilor sunt prevazute in prioritatile tematice de cercetare si 150 de milioane de euro sunt pentru garantii in vederea mobilizarii unor imprumuturi de un miliard de euro pentru IMM-uri si intreprinderi cu capitalizare medie, cu pana la 500 de angajati.

Pe langa cei 1,2 miliarde de euro destinati IMM-urilor, 4,8 miliarde de euro sunt pentru cercetare, aproximativ 2,7 miliarde de euro vor fi pentru consolidarea pozitiei Europei ca destinatie de talie mondiala pentru cercetatori (1,75 de miliarde de euro - granturi individuale din partea Consiliului European pentru Cercetare si 963 de milioane de euro in actiunile Marie Skłodowska-Curie pentru formare si mobilitate in domeniul cercetarii).

Sumele defalcate reprezinta toata valoarea alocata pentru acele tipuri de programe, nu doar pentru apelurile de anul viitor. In toamna, vor fi publicate alte cateva cereri specifice din Programul Cadru 7.

Comisia Europeana estimeaza ca cei 8,1 miliarde de euro vor mobiliza investitii suplimentare publice si private in cercetare in valoare de sase miliarde de euro. De asemenea, se apreciaza ca aceasta investitie va duce la crearea a 210.000 de noi locuri de munca pe termen scurt si va genera, in 15 ani, o crestere suplimentara de 75 de miliarde de euro.

Prioritatile tematice de cercetare cu caracter inovator din prezenta cerere de propuneri pentru Programul Cadru 7 includ: aproximativ 155 de milioane de euro pentru initiativa "Oceanele viitorului", de crestere economica durabila in sectoarele marin si maritim; aproximativ 365 de milioane de euro pentru tehnologii care vor transforma zonele urbane in "Orase si comunitati inteligente" durabile; aproximativ 147 de milioane de euro pentru a combate inmultirea bacteriilor rezistente la medicamente; aproape 100 de milioane de euro pentru solutii inovatoare privind gestionarea resurselor de apa dulce.

De asemenea, cererile sustin obiectivele Agendei digitale referitoare la finantarea cercetarii in domeniul IT&C, un buget de aproape 1,5 miliarde de euro fiind alocat domeniului tematic al tehnologiilor informatiei si comunicatiilor.

Programul Cadru 7 afost lansat acum cinci ani. Acesta are un buget de 55 de miliarde de euro pentru cercetare si inovare. Pana in prezent, prin program au primit sprijin aproximativ 19.000 de proiecte, care au implicat circa 79.000 de participanti (universitati, organizatii de cercetare si intreprinderi) din toate statele membre ale Uniunii Europene, iar investitiile s-au ridicat la 25,3 miliarde de euro.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii