19% dintre angajatorii romani se asteapta sa scada volumul angajarilor in T2 2009, fata de T1 2009


Potrivit unui studiu Manpower, regiunea de Vest a tarii prezinta cea mai importanta descrestere a intentiilor de angajare.

Un procent de 65% dintre angajatori au declarat ca nu vor exista modificari in politica lor de angajare in trimestrul doi din 2009, in comparatie cu trimestrul anterior, se arata in comunicatul de presa. Restul de 15%, previzioneaza o crestere in ceea ce priveste activitatea de angajare din cadrul propriilor companii, in perioada analizata.

Previziunea Neta de Angajare, pentru urmatoarele trei luni, a atins valoarea negativa de -4%, la nivelul tarii. Aceasta cifra se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor, in trimestrul urmator.

Pentru trimestrul doi din 2009, doar angajatorii din regiunea de Nord-Est a tarii anticipeaza o crestere in volum a angajarilor, fata de trimestrul anterior. Previziunea Neta de Angajare ajunge in aceasta regiune la +7%, acelasi indicator inregistrand o valoare de 0% in cazul regiunii de Sud-Vest. Cea mai pesimista previziune este raportata de catre angajatorii din regiunea de Vest, unde indicatorul se situeaza la -27%, conform Manpower.

Comparativ cu primul trimestru din 2009, perspectiva de angajare a inregistrat scaderi considerabile in urmatoarele sectoare: finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri (-36%); transport, depozitare si comunicatii (-35%); industria extractiva (-33%); comertul cu ridicata si cu amanuntul (-26%).

Cei mai optimisti angajatori in aceasta perioada sunt in sectorul agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit si in sectorul administratie publica si servicii sociale, ambele raportand o previziune de +2%.

Studiul Manpower se bazeaza pe raspunsurile unui esantion de 752 de angajatori, care provin din zece sectoare de activitate si opt regiuni ale tarii si care si-au expus punctul de vedere cu privire la planurile lor de angajare pentru trimestrul doi al anului 2009.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii