2014 a fost un an de restructurare pentru sectorul privat, potrivit studiului PwC Saratoga


    

 
Rata de incetare a contractelor de munca in Romania (atat plecari voluntare, cat si disponibilizari) a fost de 16.4% anul trecut, potrivit studiului PwC Saratoga 2014, in crestere cu 0,2% fata de editia precedenta. Valoarea este usor mai ridicata fata de media din Europa Centrala si de Est (14,9%) si cea din Europa (14,3%).

"Desi la nivelul muncitorilor se observa o scadere a ratei de incetari ale contractelor de munca, in randul personalului administrativ s-a inregistrat o crestere a acestei rate, reflectand presiunea pusa de angajatori pe departamentele de suport. Totodata, tinand cont de scaderea ratei de recrutare externa (de la 14.1% la 11.9%) se observa continuarea eforturile angajatorilor de optimizare a schemei de personal, conform modelului adoptat de multe organizatii de a genera aceleasi rezultate cu resurse mai putine", spune Horatiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania.

Din punctul de vedere al sectoarelor de activitate, se observa in continuare o rata peste medie a incetarilor in retail (sector traditional caracterizat printr-o fluctuatie mare de personal) si in industria bunurilor de larg consum (in crestere cu 8% fata de anul anterior), semn al restructurarilor masive din acest sector de activitate din ultima perioada. in schimb, in sectorul farmaceutic si in cel de productie industriala rata de incetare a contractelor de munca a fost sub media pietei.
 
Un alt comportament reprezentativ pentru perioada recesiune si post-recesiune este absenteismul organizational. Desi Romania ramane sub nivelul tarilor europene in ceea ce priveste absenteismul, s-a inregistrat o crestere a ratei acestuia de la 1,5% la 2,4%, mai ales in randul specialistilor (de la 2% la 2,4%) si a muncitorilor (de 2,6% la 3,1%), cu precadere in sectorul bunurilor de larg consum.

Studiul PwC Saratoga Romania 2014 prezinta date exhaustive referitoare la indicatori ai capitalului uman pe baza datelor colectate de la 80 de companii participante din cinci ramuri economice (industria farmaceuticã, industria bunurilor de larg consum, produse industriale, retail si servicii financiare).

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii