25,4% dintre primele zece firme din Romania sunt microintreprinderi


Cifra se refera la marimea primelor zece companii din Topul National al Firmelor 2008 (TNF 2008) realizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).

Pe locul doi in acest top se afla intreprinderile foarte mari, cu 25,04%, se arata in comunicatul de presa trimis de Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Cea de-a treia pozitie in acest top, cu o pondere de 23,15%, este ocupata de intreprinderile mijlocii. Pe pozitia a patra, cu aproape 17,2%, se afla intreprinderile mari. Ultimul loc, cu 9,25%, este ocupat de intreprinderile mici.

In jur de 33% dintre primele zece firme din TNF 2008, clasificate in functie de domeniu, sunt cele din industrie. Pe locul doi in acest top, cu o pondere de aproape 29%, se afla intreprinderile din servicii. Locul trei este ocupat de companiile din comert, export si turism, cu peste 19%. Peste 10% dintre firme provin din cercetare, dezvoltare si high-tech, mai mult de 5% din constructii si 3,65% din agricultura.

Clasamentul TNF cuprinde 1.805 operatori economici, clasati pe primele zece locuri la toate domeniile, subdomeniile si clasele de marime a intreprinderii.

Baza de evaluare a clasamentului a constat in procesarea de catre cele 42 de Camere de Comert si Industrie judetene a datelor financiare privind 617.000  agenti economici care au depus bilant contabil pentru anul financiar 2007 la Ministerul Economiei si Finantelor.

Dintre acestia, 201.000 au indeplinit conditiile de participare la TNF deoarece au realizat profit din exploatare, nu au datorii la bugetul de stat si au cel putin un salariat, conform bilantului depus pentru anul 2007. De asemenea, au fost excluse grupurile de interes economic.

Indicatori generali utilizati pentru clasificarea firmelor au fost cifra de afaceri neta, profitul din exploatare, rata profitului, eficienta utilizarii resurselor umane, efortul de dezvoltare si eficienta utilizarii capitalului angajat.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii