25% dintre creantele date agentiilor de colectare au fost recuperate in 2009


Estimarea apartine Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale, valoarea creantelor incredintate agentiilor de recuperare din asociatie urcand anul trecut cu 71% fata de anul anterior, fiind de 1,1 miliarde de euro, iar a celor colectate a fost de 264 milioane de euro.

Acum doi ani, nivelul de recuperare a creantelor pe cale amiabila era de 35% pentru membrii Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC), care reprezinta 80% din piata, potrivit datelor furnizate de asociatie, in cadrul unei conferinte de presa .

In plus, anul trecut, volumul creantelor a crescut anul trecut cu 76% fata de anul anterior, ajungand la 3,7 milioane de cazuri, se arata in comunicatul de presa.

Din valoarea totala a cazurilor incredintate spre colectare pe segmentul persoanelor fizice, suma a fost de 950 milioane euro si s-a inregistrat un numar de 3,6 milioane de cazuri, iar pe segmentul firmelor s-a inregistrat o suma de 150 milioane euro si un numar de 83.000 de cazuri.

"Desi portofoliile de creante externalizate au crescut considerabil in 2009, problemele de lichiditate ale companiilor si ale persoanelor fizice au influentat puternic ratele de succes in recuperare, incasarea datoriilor de la debitori necesitand depunerea unui efort mai mare decat in anii anteriori. Astfel, costurile de colectare au crescut si implicit comisioanele de succes, fapt cauzat de presiunea mare exercitata pe cresterea incasarilor si a ratelor de succes. In 2010, ne asteptam ca numarul de debite si rata de succes in recuperarea creantelor sa scada usor fata de 2009, pe fondul mentinerii unui grad de lichiditate scazut in economie si al restrictiilor de creditare catre populatie”, spune Cristian Ionescu, Presedinte AMCC si Country Manager la Coface Romania.

De asemenea, anul trecut, activitatile de colectare in instanta si executarile silite au crescut cu 51%.

Membrii AMCC spun ca, pe langa creantele recuperate amiabila, pe cale legala se mai strang in jur 10% - 15% din valoarea creantelor, iar prin executare silita sub 10% dintre acestea. 

Anul trecut, fata de anul anterior, s-a marit si numarul de domenii ce au optat pentru externalizarea portofoliilor de creante. Cele mai multe cereri vin de la banci, din telecom, iar de anul trecut au aparut si cererile de la utilitati, IFN-uri si firme de leasing.

Pentru acest an, Cristian Ionescu a estimat in cadrul unei conferinte de presa ca valoarea pietei de recuperare a creantelor poate creste cu 15% - 20%, ajungand la 1,32 miliarde de euro. 

In acest an, sectoarele afectate de situatia economica si cu potential ridicat de default sunt cel rezidential - imobiliar, constructiile si domeniile aferente, transporturile, textilele, precum si retail-ul si distributia independenta.

AMCC a fost infiintata acum zece ani, avand membre zece agentii de colectare a creantelor, care reprezinta peste 1.500 de angajati.

Veniturile agentiilor din colectarea creantelor vor creste in acest an fata de anul trecut ajungand la aproape 21 milioane de euro, se mai precizeaza in comunicatul de presa. Anul trecut aceste venituri au urcat cu 25% comparativ cu anul anterior, ajungand la aproximativ 19 milioane de euro.

Solicitarile de servicii a dus la cresterea cu 30% a numarului de angajati din domeniu.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii