30 de firme romanesti sunt in Top 500 companii din regiune


Romania are mai putine companii in “Top 500 Europa Centrala” realizat de Deloitte pentru anul 2007, dar veniturile totale ale firmelor au crescut cu aproximativ 1 miliard de euro fata de anul trecut.

Fata de anul trecut cand in top se aflau 32 de firme romanesti, anul acesta numarul a scazut la 30, se arata in raportul Deloitte. Insa, veniturile totale ale firmelor au ajuns la 30,2 miliarde de euro in 2007, fata de 29 de miliarde de euro in 2006.

Din totalul companiilor romanesti prezente in top, 24 sunt straine si sase sunt firme de stat.

Odata cu aderarea, companiile romanesti au intrat intr-o piata extrem de reglementata si foarte competitiva, unde mizele se joaca pe cifre mari”, spune George Mucibabici, Presedintele Deloitte Romania.

Din punct de vedere al domeniilor in care activeaza firmele romanesti active in top, tara noastra are o buna reprezentare in industria energiei si resurselor, cu 13 companii.

Petrom, compania numarul unu in Romania, se plaseaza pe pozitia 16 in Top 500 Europa Centrala. Rompetrol Rafinare, numarul doi in Romania, se pozitioneaza pe locul 50 in regiune. Industria producatoare este identificata prin doi jucatori puternici, de talie internationala - ArcelorMittal Galati (numarul trei pe plan local si numarul 63 in topul regional) si Dacia Grup (numarul patru in tara, respectiv 64 in topul Deloitte).

Segmentul de consum este de asemenea bine reprezentat, cu zece jucatori locali calificati in Top 500. De asemenea, si primii trei mai operatori de telecomunicatii (Orange, Vodafone si Romtelecom) fac parte din ierarhie.

Romania nu este mentionata pe piete precum cea farmaceutica si de ingrijire medicala sau cea imobiliara.

In tara noastra, industria farmaceutica producatoare nu este dezvoltata. In schimb, de-a lungul anilor s-a format o piata extrem de competitiva pentru distributia de produse farmaceutice”, explica Mucibabici.

Clasamentul Deloitte prezinta putine modificari fata de anul trecut, avand in frunte PKN Orlen, rafinarie de petrol si distribuitor de combustibil din Polonia. In top zece urmeaza alte companii din domeniul energetic, precum MOL din Ungaria si CEZ din Republica Ceha.

Topul continua cu producatori de automobile, compania ceha Skoda, detinuta de Volkswagen, Audi in Ungaria si filiala Volkswagen din Slovacia. Telekomunikacja Polska, furnizorul polonez de servicii de telecomunicatii este singura companie din afara domeniului energetic sau auto aflata intre primele 10 companii din regiune.

Top 500 este realizat pe baza datelor financiare, a veniturilor, profiturilor si cotelor de piata raportate de principalii jucatori in regiune. Topul inregistreaza progresul companiilor intr-o regiune ce se intinde de la Marea Adriatica pana la Marea Baltica si Marea Neagra, zona ce include multe tari care fac deja parte din Uniunea Europeana sau se afla in diferite etape ale procesului de aderare la Uniunea Europeana.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii