36% dintre angajatorii din Romania au in continuare dificultati in a acoperi pozitiile deschise


Conform unui studiu al Manpower privind Deficitul de Talente, problema persita in acest an in ciuda cresterii numarului de candidati aflati in cautarea unui loc de munca.

Pentru acest studiu au fost raspuns 750 de angajatori din tara noastra, marja de eroare fiind de +/-3,6%. La nivel global, au fost intervievati peste 35.000 de angajatori din 36 de tari si teritorii.

Desi numarul de companii care intampina dificultati in acoperirea pozitiilor cheie s-a redus simtitor in 2010 fata de 2009, datorita schimbarilor aparute in raportul cerere/oferta, deficitul de talente ramane inca o problema importanta pentru peste o treime din angajatorii din Romania. Acest rezultat al studiului confirma faptul ca nu atat numarul candidatilor disponibili pe piata muncii este important, cat mixul si nivelul competentelor acestora. Cresterea numarului de persoane aflate in cautarea unui loc de munca nu elimina nevoia confirmata in ultimii ani de investitii in oameni, atat in timpul anilor de studiu, cat si in cadrul companiilor angajatoare”, spune Camelia Stanculescu, Director General al Manpower Romania.

Topul pozitiilor cu deficit de talente in Romania este aproape identic cu cel de anul trecut si de acum doi ani.

Astfel, pentru al treilea an consecutiv, inginerii, muncitorii calificati (posturi pentru care personalul trebuie sa aiba competente specializate, ce se invata in timp, printr-un program de ucenicie: electricienii, zidarii, tamplarii, constructorii, instalatorii, sudorii, etc.) si reprezentantii de vanzari sunt posturile cel mai greu de acoperit.

In acest an, angajatorii romani au identificat ca o categorie greu de acoperit operatorii de productie, acestia intrand in top pe locul sase.

Soferii si muncitorii necalificati au avansat in top, in acest an fata de anul trecut, de pe locul opt pe patru, si respectiv de pe locul zece pe sapte.

Restul pozitiilor din top 10 sunt ocupate de manageri (5), personalul IT (8), personalul pentru hoteluri si restaurante (9) si personal contabil si financiar (10).

Sapte dintre cele mai dificile pozitii de acoperit la nivelul tarii noastre se regasesc si in topurile la nivel global si EMEA.

 

Solutii
Pentru a acoperi deficitul de talente, in prezent, angajatorii isi pot extinde cautarile catre candidatii care pot migra de la un sector de activitate la altul, dintr-un oras in altul, catre cei care isi doresc o schimbare de roluri in cadrul companiei lor si catre candidatii nou intrati pe piata muncii.

Pentru reducerea diferentei dintre nevoia angajatorilor pentru acoperirea pozitiilor cu deficit si nivelul competentelor si abilitatilor candidatilor existenti, companiile se indreapta din ce in ce mai mult catre zona de <potential antrenabil>. Astfel, compensarea unui nivel mai redus al competentelor necesare ce pot fi dezvoltate pe parcurs se face prin atragerea de persoane cu abilitati de invatare rapida, cu initiativa, flexibile, orientate catre performanta“, adauga Camelia Stanculescu.

Programele de instruire si de dezvoltare sunt cheia de acces catre aceasta sursa de candidati, se subliniaza in studiu.

"Angajatorii trebuie sa-si recalibreze nevoile si sa ia in considerare si candidati care nu pot avea toate competentele specifice unui loc de munca, identificand persoanele cu potential antrenabil. Chiar daca unii candidatii nu se potrivesc perfect in prezent, ei pot sa dea dovada de flexibilitate, curiozitate intelectuala si personalitate pentru a compensa lipsa anumitor competente ce pot fi dobandite ulterior", spune Jeffrey A. Joerres, Presedinte si CEO al Manpower Inc.

 

Global
La nivel global, 31% dintre angajatorii au dificultati in gasi angajati potriviti. Cele mai dificile pozitii de acoperit, la nivel global, sunt muncitorii calificati, reprezentantii vanzari, tehnicienii si inginerii. Aceste pozitii sunt aceleasi ca cele raportate de angajatori in ultimii patru ani, ceea ce demonstreaza un deficit continuu la nivel global pentru aceste pozitii, se mai spune in studiu.

Angajatorii care au cele mai mari dificultati in identificarea candidatilor potriviti pentru acoperirea pozitiilor deschise in organizatiile lor sunt cei din Japonia (76%), Brazilia (64%), Argentina (53%), Singapore (53%), Polonia (51%), Australia (45%), Hong Kong (44%), Mexic (43%), Peru (42%) si Taiwan (41%).

Comparativ cu anul trecut, in acest an, angajatorii care raporteaza un deficit de talente considerabil mai redus in organizatiile lor sunt cei din Romania (in scadere cu 26%), Taiwan (in scadere cu 21%) si Africa de Sud (in scadere cu 19%). 

 

Regiunea EMEA
In regiunea EMEA, 23% dintre angajatori au dificultati in ocuparea pozitiilor din cauza lipsei de talente de pe piata muncii. Rezultatul din acest an este in scadere cu 2% comparativ cu anul trecut si se situeaza cu 8% sub media globala.

Posturile cel mai greu de acoperit in regiunea EMEA sunt muncitorii calificati, reprezentantii vanzari si tehnicienii. Pozitiile de muncitori calificati sunt cel mai greu de acoperit pentru al patrulea an consecutiv.

In EMEA, pozitiile nou intrate in top 10 in acest an sunt bucatarii si doctorii si alti specialisti din domeniul sanatatii, iar cele iesite din top sunt muncitorii necalificati, managerii si mecanicii.

Din aceasta regiune, angajatorii din Polonia (51%), Romania (36%), Austria (35%) si Elvetia (35%) au cele mai mari dificultati in acoperirea pozitiilor deschise in companiile lor.

La polul opus, sunt Irlanda (4%), Marea Britanie (9%) si Norvegia (11%).

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii