6 banci ar putea sa acorde credite pentru IMM-uri impreuna cu BEI


In prezent, Banca Europeana pentru Investitii negociaza cu opt - noua banci din Romania acordarea acestor credite, iar decizia va fi luata in luna mai.

Matthias Kollatz - Ahnen, vicepresedintele BEI, a declarat intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia intanirii cu bancile comerciale din Romania ca banca negociaza acordarea unor credite in valoare de 500 de milioane de euro pentru IMM-urile din Romania.

Creditele acordate IMM-urilor vor fi finantate in proportie de 50% de BEI si 50% de banca prin care se acorda creditul. Banca locala care va finanta un proiect al unui IMM poate sa ofere mai multi bani. Matthias Kollatz - Ahnen spune ca aceste credite vor avea costuri mai mici decat cele practicate pe piata deoarece dobanda imprumutului acordat de BEI bancii comerciale va fi mai mica decat cea la care se imprumuta de obicei bancile, fara sa precizeze valori exacte.  

Pentru finantarea IMM-urilor din Europa, BEI intentioneaza sa acorde 25 de miliarde de euro, suma accesata de fiecare tara variind in functie de solicitarile din partea bancilor. Luni, 30 martie, a avut loc prima intalnire dintre banci si BEI, unde a fost prezentat produsul si modul de accesare din partea bancilor. Produsele (tipurile de credite) pentru care bancile vor primi finantare depind in functie de aceasta.

In 2009, BEI estimeaza ca va acorda finantari de 1,5 miliarde de euro in Romania, dintre care o treime pentru IMM-uri, o treime pentru proiecte din industrie si o treime pentru infrastructura. Tipul finantarilor spre care se vor duce bani depinde de cum vor decurge proiectele.

Anul trecut, BEI a acordat finantari in valoare de 1,11 miliarde de euro in tara noastra.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii