62 de culturi de legume si fructe romanesti primesc cea mai prestigioasa certificare de calitate din lume
Culturile apartin celor 18 fermieri romani care au absolvit programul derulat de Kaufland Romania in parteneriat cu consultanti specializati, in perioada ianuarie – martie 2017. Producatorii au beneficiat de ateliere educationale, activitati aplicate de analiza pe teren si planuri personalizate de dezvoltare, se mentioneaza intr-un comunicat de presa. Toti cei 18 producatori primesc sprijinul financiar din partea Kaufland Romania pentru obtinerea certificarii.
Cele 62 de culturi romanesti de legume si fructe vor fi certificate international pentru calitate, in 2017, ca urmare a programului national demarat de Kaufland Romania in vederea dezvoltarii agricultorilor locali. Programul ii sprijina pe fermierii romani de legume-fructe sa obtina certificarea de calitate si siguranta alimentara GLOBAL G.A.P. (Good Agricultural Practices). Aceasta le asigura producatorilor, printre altele, accesul la mai multe piete noi de desfacere – atat locale, dar si internationale, permitand exportul produselor romanesti oriunde in lume.
Printre culturile romanesti a caror calitate va fi recunoscuta international in acest an se numara: cartofii, ceapa, vinetele, rosiile, castravetii, varza, sfecla rosie, pastarnacul, morcovii, ardeii, salata, spanacul, verdeturile, ciupercile, ridichile negre, pepenii verzi si galbeni, telina, conopida, dovleceii, mazarea, dovleacul – dar si fructe precum merele, perele, gutuile, prunele, capsunele, zmeura, ciresele, piersicile si caisele.
In Romania exista in prezent doar 80 de producatori cu certificari individuale GLOBALG.A.P de recunoastere internationala a calitatii. In urma programului Kaufland, numarul acestora va creste cu peste 20%. La nivel mondial, peste 160.000 de ferme din 124 de tari detin certificare, iar 60% din totalul acestora provin din Europa.
Programul Kaufland a constat in ateliere educationale teoretice si practice, in care producatorii de legume-fructe, parteneri Kaufland Romania, s-au familiarizat cu standardele de calitate si siguranta necesare, s-au pregatit pentru certificare si au beneficiat de consultanta aplicata, pe teren. in urma acestora, o mare parte dintre ei au constatat ca intruneau deja unele criterii. Urmatoarea etapa consta in implementarea planului de actiune personalizat in vederea certificarii propriu-zise, care are loc in momentul recoltarii legumelor sau fructelor respective.
GLOBAL G.A.P. este cel mai raspandit standard din lume privind bunele practici in agricultura si reprezinta o certificare care se acorda unui produs, atestand ca acesta respecta cele mai inalte standarde internationale de calitate si siguranta alimentara.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.