Angajatorii din Romania au dificultati in a gasi muncitori calificati


Conform studiului Deficitul de Talente, realizat de Manpower, acest aspect ocupa locul doi in topul pozitiilor cel mai dificil de acoperit din tara noastra.

"Lipsa de personal calificat poate frana sau chiar impiedica progresul proiectelor de infrastructura si poate crea dificultati la nivelul dezvoltarii nationale in sectoare de activitate precum: transporturi, logistica, comunicatii. Este o problema care trebuie abordata cu seriozitate, printr-o strategie cu impact pe termen scurt, mediu si lung pentru a asigura sanatatea economica si a sustine mediul de afaceri si investitiile din Romania. De exemplu, incurajarea cresterii mobilitatii personalului calificat poate ajuta la reducerea deficitului intr-un termen scurt", spune, intr-un comunicat de presa, Camelia Stanculescu, Director General al Manpower Romania.

Studiul Deficitul de Talente a fost realizat pe un esantion de 35.000 de angajatori, la nivelul a 36 de tari si teritorii.

Printre meseriile cu deficit de angajati sunt cele de macelari, electricieni, dulgheri, tamplari, mesteri zidari, instalatori si sudori.

In editia "Imagine din lumea muncii" - "Migratia strategica - o solutie pe termen scurt privind deficitul de muncitori calificati", realizata de Manpower se precizeaza ca in timp ce economia isi va reveni din recesiune, politicile de migrare sunt necesare pentru a crea o forta de munca mobila si pentru a acoperi deficitul de muncitori calificati, se mai arata in comunicatul de presa.

De asemenea, se recomanda ca migratia strategica sa fie privita ca o solutie pe termen lung, prin politici de atenuare a deficitului de muncitori calificati, prin promovarea de atitudini pozitive fata de meseriile calificate si alinierea pregatirii tehnice cu nevoile actuale ale organizatiilor.

Migratia startegica (mobilitatea) este privita ca o solutie pe termen scurt, care trebuie completata de politici interne, pentru a sustine formarea fortei de munca autohtone pe termen lung.

"Formarea profesionala, de multe ori necorelata cu nevoile reale ale investitorilor, si stereotipurile legate de anumite meserii calificate duc la o crestere continua a deficitului de personal calificat, cu efecte negative din ce in ce mai vizibile asupra economiei. Astfel, trebuie actionat prin parteneriate de tip public-privat in vederea schimbarii mentalitatii sociale, care sa aduca inapoi onoarea si recunoasterea importantei meseriilor calificate, astfel incat sa fie atrasi catre acestea tinerii care sa-si dezvolte competentele tehnice necesare si cautate pe piata muncii. Oferirea de programe de training si promovarea muncii calificate ca fiind alegerea buna pentru o cariera viabila pot deschide oportunitati pentru mai multi oameni, pot reduce somajul si pot sa ajute investitorii in perioada post-recesiune", adauga Camelia Stanculescu.

In intreaga lume, posturile pentru meseriile calificate sunt cel mai greu de acoperit. Angajatorii din sase dintre cele mai mari zece economii au clasat meseriile calificate pe locurile unul si doi in topul celor mai mari provocari In ceea ce priveste procesul de angajare. Aceste tari sunt Statele Unite ale Americii, Germania, Franta, Italia, Canada si Brazilia.

In aceste tari, angajatorii au clasificat meseriile calificate pe locurile unu sau doi in topul celor mai mari provocari in ceea ce priveste procesul de angajare, conform studiului Manpower - Deficitul de Talente.

"Deficitul de muncitori calificati survine din mai multe probleme, incluzand pensionarea muncitorilor calificati varstnici, fara inlocuitori adecvati, instruirea tehnica, ce nu intruneste nevoile de busines, si statutul superior acordat muncii birocratice comparativ cu formele de munca manuala, in randul celor care sunt la inceput de cariera", se mai arata in analiza Manpower.

Din acest motiv, guvernele din toata lumea trebuie sa colaboreze cu companiile, grupurile comerciale, academiile si institutiile educationale pentru a asigura in viitor o crestere economica sanatoasa si prospera, se mai arata in comunicatul de presa.

"De asemenea, unele dintre cele mai nocive mituri despre meseriile calificate trebuie sa fie demontate. Viziunea ca meseriile calificate sunt potrivite pentru persoanele care nu exceleaza din punct de vedere academic, ca joburile sunt zgomotoase si murdare, ca sunt prea dificile pentru majoritatea femeilor, etc. trebuie sa fie corectata. Angajatorii, grupurile comerciale si profesorii trebuie sa se asocieze pentru a crea o mentalitate sociala, care sa aduca onoarea inapoi meseriilor calificate", se mai spune in editia "Imagine din lumea muncii" - "Migratia strategica - o solutie pe termen scurt privind deficitul de muncitori calificati".

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii