Angajatorii romani prevad un climat de angajare in mare parte pozitiv in trimestrul III
Activitatea de angajare va continua intr-un ritm pozitiv, dar moderat, in urmatoarele trei luni, se mentioneaza in editia din trimestrul III/2015 a Studiului Manpower privind Perspectivele de Angajare de Forta de Munca.
25% dintre angajatorii romani anunta intentii de crestere a numarului de angajati in al treilea trimestru al anului 2015, iar 11% anticipeaza scaderi, rezultand o previziune neta de angajare ajustata sezonier de +7%, cu 2 puncte procentuale mai slaba decat in trimestrul II, dar si decat in trimestrul III/2014. Cu toate acestea, este de asteptat ca in intervalul iulie - septembrie 2015, numarul de angajati sa creasca in mai mica sau mai mare masura in noua din cele 10 sectoare de activitate si sapte din cele opt regiuni.
"Piata este mai dinamica decat in trimestrele anterioare: mai mult de o treime din angajatori prevad o schimbare in dimensiunea fortei lor de munca si doar 62% nu anticipeaza modificari. O mare parte a activitatii va fi pozitiva, dat fiind ca 1 din 4 angajatori romani anunta intentia de a isi creste numarul de angajati, dar diferentele dintre regiuni si sectoare de activitate continua sa persiste. Aceasta inseamna ca cei aflati in cautarea unui loc de munca ar trebui sa-si evalueze oportunitatile de angajare in ansamblu, pe o scara mai larga, iar angajatorii ar trebui sa ia in considerare bazine mai variate de forta de munca, cu nivele diferentiate de talente disponible sau deficitare, atunci cand isi formuleaza strategiile de crestere si investitie”, spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.
Cu o singura exceptie, in ultimele 10 trimestre, angajatorii din industria prelucratoare au fost cei mai optimisti din tara si continua sa prognozeze un ritm de angajare sustinut si in trimestrul III/2015. Previziunea neta de angajare in sector este de +19%, cu 7 puncte procentuale sub cea din trimestrul II si cu doar 1 punct procentual mai puternica decat in trimestrul III al anului trecut.
Cea mai abrupta scadere fata de trimestrul anterior, de 13 puncte procentuale, este raportata de catre angajatorii din sectorul comert cu ridicata si cu amanuntul, unde previziunea neta de angajare este de +9%, fata de +22% in trimestrul II. Intentiile de angajare s-au restrans fata de trimestrul trecut in opt din cele 10 sectoare de activitate, au ramas stabile intr-unul, si au crescut cu o marja mica in cel de-al zecelea. Perspectivele sunt insa pozitive in ansamblu, cu exceptia sectorului energie electrica, apa, gaze, in care previziunea este de -8% pentru al doilea trimestru consecutiv, si nu a atins cote pozitive decat o singura data in ultimii doi ani.
Intentiile de angajare au slabit fata de trimestrul II si din punct de vedere regional, cu pana la 23 de puncte procentuale in regiunea Nord-Est si cu 18 puncte procentuale in regiunea Sud, angajatorii din regiunea Centru fiind singurii care si-au consolidat prognoza fata de trimestrul anterior cu doar 1 punct procentual, de la +13% la +14%.
Prognoza este insa in mare parte pozitiva, cu exceptia regiunii Sud-Vest, unde perspectivele de angajare raman stationare, cu o previziune de 0%. Cei mai optimisti sunt angajatorii din regiunea Vest, care raporteaza o previziune neta de angajare de +21%, cu 4 puncte procentuale mai slaba decat in trimestrul anterior, dar considerabil mai puternica decat in trimestrul III/2014, fata de care s-a intarit cu 15 puncte procentuale. Pentru regiunile Nord-Est si Bucuresti si Ilfov angajatorii au prognoze moderate, raportand previziuni de +8%, respectiv +7%.
Angajatorii din organizatiile cu peste 250 de angajati si cei din organizatiile mijlocii (intre 50 si 249 de angajati) sunt din nou cei mai dispusi sa-si creasca numarul de angajati, raportand previziuni de +15%, respectiv +12% pentru intervalul iulie - septembrie. Cu toate acestea, optimismul acestor angajatori s-a diminuat oarecum fata de trimestrul trecut, ceea ce s-a intamplat si in cazul organizatiilor mici, unde previziunea neta de angajare de +5% este cu 3 puncte procentuale mai slaba decat in trimestrul II/2015. In schimb, ritmul de angajare din organizatiile foarte mici, cu pana la 10 angajati, a incetinit considerabil fata de trimestrul anterior (cu 9 puncte procentuale), angajatorii raportand o previziune neta de angajare de 0%.
Valentin Petrof spune ca optimismul angajatorilor s-a atenuat putin fata de trimestrul anterior, dar intentiile de angajare continua sa fie pozitive, ceea ce nu poate fi decat in avantajul celor aflati in cautarea unui loc de munca, mai ales proaspetii absolventi din 2015. Totusi, aceasta prognoza poate duce la dificultati in recrutare.
S-a vazut recent ca a crescut cu 7% (fata de 2014) ponderea angajatorilor care spun ca numarul de candidati calificati disponibili pe piata este insuficient pentru nevoile lor. Pe fondul unor planuri de angajare robuste, competitia pentru talente se va intensifica, deci angajatorii ar trebui sa aiba in vedere solutii noi pentru a putea sustine cresterile de personal pe care le-au prognozat in trimestrul III.
Studiul Manpower privind perspectivele angajarii de forta de munca este cel mai longeviv si cuprinzator studiu din lume privind activitatea de angajare.
ManpowerGroup administreaza acest studiu predictiv inca din 1962, iar in prezent in cercetare sunt inclusi peste 59.000 de angajatori din 42 de tari si teritorii, carora le sunt masurate trimestrial intentiile de a-si creste sau de a-si diminua numarul total de angajati pe parcursul trimestrului urmator. Previziunea neta de angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator. Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere, cu exceptia cazului in care se specifica altfel. Pentru Romania, cercetarea de teren s-a derulat in intervalul 15 - 28 aprilie 2015, pe un esantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.
Rezultatele tuturor celor 42 de tari pot fi vizualizate interactiv pe platforma online dedicata.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.