Antreprenorii sociali aflati la inceput de drum trebuie sa creada in succesul afacerii lor


Afirmatia ii apartine Corinei Bimbasa, coordonator programe la Fundatia Motivation Romania (FMR). Fundatia a deschis in vara acestui an Clinica de Recuperare Medicala Motivation ce functioneaza pe sistemul unei intreprinderi sociale.

Corina Bimbasa ii sfatuieste de asemenea pe antreprenori sa caute inca de la inceput solutii pentru costuri cat mai mici in privinta cheltuielilor materiale, sa organizeze activitatile eficient si sa foloseasca oameni buni.

Intreprinderea sociala este o afacere in toata regula - cu servicii contra cost, cu gestionarea unor resurse atat materiale cat si umane, cu grija fata de client. Toate cu scopul nu de a face profit, ci de a putea sustine activitati sociale, de cele mai multe ori legate de activitatea de baza”, spune pentru startups.ro Corina Bimbasa.

Ea mai spune ca, din punctul de vedere al FMR, antreprenoriatul social este modalitatea de a oferi modele de incadrare integrata in munca pentru persoanele cu dizabilitati, si totodata de a genera venituri care sa sustina programele oferite persoanelor cu dizabilitati.

In ceea ce priveste construirea strategiei, cu exceptia faptului ca scopul social este factorul motivational pentru a pune in practica actiunile, antreprenoriatul social nu difera mult de cel clasic, dupa parerea ei. Afacerea trebuie sa aiba o strategie astfel incat sa devina sustenabila si sa ajunga sa isi atinga scopul.

Credem ca multe probleme sociale pot fi rezolvate prin afaceri sociale (n.red. - in Romania), nu putem spune ca o problema este mai putin importanta decat alta, cert este ca putem vorbi de o rezolvare a lor prin antreprenoriat social. In ceea ce ne priveste, am invatat ca de multe ori angajatii intr-o astfel de afacere sunt mai loiali si mai dedicati. Si am invatat ca pentru unii dintre ei, colegi in scaun rulant, locul de munca a insemnat o schimbare totala a modului de a trai”, spune ea.

Clinica Motivation isi propune ca incepand cu al treilea an de activitate sa suporte costurile pentru furnizarea gratuita a serviciilor de recuperare medicala pentru persoane cu dizabilitati care nu-si pot perimite sa plateasca. Scopul lor este sa ajunga sa aiba o baza de clienti si o notorietate astfel incat sa poata sustine acele costuri pentru serviciile gratuite. Ulterior ei nu exclud posibilitatea multiplicarii modelului si in alte locatii.

Odata cu deschiderea, clinica a primit in vara acestui an primul credit pentru infiintarea unei intreprinderi sociale cu dobanda zero, prin programul pilot de finantare a intreprinderilor sociale derulat de BCR.

Pana sa primim acest credit, ne-am confruntat cu lipsa subventiilor si a scutirilor de taxe care sa sprijine generarea de venituri pentru organizatii neguvernamentale si grupurile dezavantajate. Pana recent, nu existau produse bancare adaptate pentru organizatii neguvernamentale. De asemenea, sunt putine subventii si stimulente financiare pentru companii sa investeasca si sa sprijine intreprinderile sociale”, spune Corina Bimbasa.

Suma primita de catre FMR a fost de 30.000 de euro, iar finantarea a fost acordata pe o perioada de cinci ani. Creditul a fost folosit, in prima etapa, pentru amenajarea spatiului de functionare al clinicii, urmand sa fie in continuare utilizat pentru acoperirea cheltuielilor lunare.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii