Banii din JEREMIE vor fi folositi pentru un fond de capital de risc si facilitati de garantare


Astfel vor fi distribuite cele 100 milioane de euro alocate de Romania pentru aceasta initiativa, dintre care 35 de milioane euro pentru fondul de capital de risc si 65 de milioane euro pentru facilitatile de garantare.

Camelia Dragoi, Mandate Relationship Manager si Regional Business Develop la Fondul European de Investitii, a spus, in cadrul evenimentului "Ziua europeana pentru finantarea IMM-urilor", ca primul apel pentru expresii de interes pentru instrumentul de garantie de portfololiu a fost anulat. Acest apel a fost lansat anul trecut in august, avand un buget 65 de milioane de euro.

Ea a mai spus ca pentru acest instrument - prin care bancile puteau accesa fonduri care, ulterior, sa fie imprumutate IMM-urilor - si-au aratat interesul numai doua banci, dintre care una nu avea in portofoliu suficiente IMM-uri, iar cealalta a spus in martie acest an ca nu mai este interesata.

Suma pentru acest apel va fi utilizata pentru un alt instrument de garantare, care va fi lansat in al doilea trimestru din acest an.

Pentru restul sumei, 35 de milioane de euro, va fi lansat in aceasta luna un apel pentru expresii de interes pentru instrumentul de capital de risc. Lansarea se va face odata cu o licitatie pentru selectarea de manageri de fonduri de investitii, care au si alte resurse financiare din partea altor investitori.

In cadrul acestui apel va fi format un fond de capital de risc (sau doua fonduri) pentru care o parte de finantare va venit din partea FEI, iar restul din partea investitorilor privati de orice tip.

Banii din cadrul celor doua apeluri se adreseaza start-up-urilor si companiilor aflate in faze incipiente de dezvoltare.

Camelia Dragoi estimeaza ca IMM-urile vor beneficia de finantare ca urmare a acestor doua apeluri la sfarsitul acestui an.

JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises; “Resurse Europene Comune pentru IMM-uri) este o initiativa a Uniunii Europene (UE) si a grupului BEI-FEI (Banca Europeana de Investitii si Fondul European de Investitii), fiind lansat in octombrie 2005.

Participarea la JEREMIE este optionala pentru tarile/regiunile UE, putand fi facuta fie prin crearea unui JEREMIE Holding Fund (fond de participare JEREMIE), fie prin acordarea de asistenta tehnica de catre FEI.

Acum doi ani, pentru aceasta initiativa Romania a alocat 100 de milioane de euro, iar prima expresie de interes este cea care a fost lansata in august, 2009.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii