Birourile din parcurile de afaceri incep sa fie preferatele firmelor


Companiile nu mai cauta doar sedii noi cu spatii tip open space ci, sunt interesate si de facilitati precum restaurante, spatii verzi, gradinite sau centre medicale.

Pe masura ce pe piata locala au aparut noi tipuri de spatii de birouri, companiile care vor un sediu nou au invatat ca pot sa ceara mai mult de la proprietarii de astfel de imobile.

Daca in urma cu mai multi ani, era suficient un spatiu nou, tip open space, intr-o cladire amplasata intr-o zona din oras in care se poate ajunge usor, acum, firmele au cerinte mai complexe, se arata intr-un raport al agentiei imobiliare Esop.

Printre facilitatile cautate de companii se numara salile de protocol, restaurantele, centrele de relaxare, spatiile verzi, magazinele, gradinitele sau centrele medicale. Pentru ca acestea sunt mai greu de oferit in cazul unei simple cladiri de birouri, parcurile de afaceri sau proiectele office mai mari incep sa fie mai cautate pentru ca pot integra si astfel de facilitati.

In ceea ce priveste nivelul chiriilor, pentru imobilele individuale de birouri, pretul de inchiriere variaza intre 16-22 euro/mp/luna, iar in cazul parcurilor de afaceri acesta este intre 15-17 euro/mp/luna.

“Proiectele ample au o dispunere predominant pe orizontala, suprafetele pe etaj variind intre 1.000 si 4.000 mp, ceea ce corespunde dorintei chiriasilor de intindere pe cat mai putine etaje. In schimb, cladirile individuale, din cauza amplasarii in zonele centrale din orase, au o mai mare concentrare pe verticala, cu etaje ale caror suprafete variaza intre 500 si 1.500 mp”, spune Mirela Raicu, director departament birouri la Esop.

Companiile multinationale raman principalul client vizat de proiectele ample, suprafetele solicitate de acestea fiind intre 1.500 si 3.000 mp. Insa, perioada 2007 - 2008 marcheaza si cresterea cererii de suprafate medii, intre 800 si 1.500 mp.

Deocamdata, este un inceput timid, dar este o tendinta care va continua sa se dezvolte in urmatorii ani. Un alt factor ce sprijina aceasta evolutie este deschiderea companiilor, chiar si a celor locale, catre contracte pe perioade mai lungi, de 3-5 ani (conform solicitarilor business park-urilor), durate care in trecut erau percepute drept un obstacol, un angajament dificil”, spune Mirela Raicu.

Daca luam in calcul solicitarile de suprafete sub 1.000-1.200 mp, venite din partea companiilor IMM, peste 65% isi doresc un spatiu intr-un parc de afaceri, cu acces usor la mijloacele de transport.

“Este o evolutie fireasca, dupa ce, in ultimii 3 ani, IMM-urile au cunoscut o dezvoltare si stabilizare semnificativa, multe dintre ele fac pasul catre sedii de o calitate mai buna. Bugetele de chirii pe care acestea le aloca sunt intre 14 - 18 euro/mp/luna, cu 15-20% mai ridicate decat acum doi – trei ani”, spune Mirela Raicu.

De obicei, parcurile de afaceri sunt construite pe foste platforme industriale, astfel incat, beneficiaza de un acces bun la mijloacele de transport in comun si de locuri de parcare suficiente.

De asemenea, incep sa apara din ce in ce mai multe proiecte integrate, care inglobeaza, pe langa  zona extinsa de birouri, si alte functiuni, precum zone rezidentiale, comerciale, hoteluri, obiective de interes cultural  sau chiar institutii sociale si culturale.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii