Bogdan Rosu, Next Capital: “un sfert din finantarile de tip factoring le acordam IMM-urilor din sectorul IT&C”


    

 

Cererile pentru operatiunile de factoring ale companiilor din sectorul IT&C cresc anual cu aproximativ 20%, in cadrul Next Capital, se mentioneaza intr-un comunicat de presa. Oficialii companiei declara ca un sfert din operatiunile de finantare prin factoring provin de la IMM-uri din sectorul IT&C.

Operatiunile de factoring derulate de catre firmele din domeniul IT&C inregistreaza cresteri anuale in principal ca urmare a faptului ca piata insasi se dezvolta de la an la an, ajungand la o pondere de peste 6,5% din PIB in S1 2016. Din experienta pe care o avem in aceasta zona, am constatat ca o mare problema cu care se confrunta multe firme din sector este ciclul order-to-cash foarte mare. Fie ca vorbim despre companii specializate in dezvoltare de soft, distributie, consultanta sau suport si mentenanta, lipsa de cash este o problema care apare in multe afaceri si poate deveni din ce in ce mai acuta, punand in pericol insasi functionarea companiei. Acest fenomen este intretinut si de slaba lor capitalizare care determina nevoia de a apela la finantare externa, factoringul ocupand un loc important in acest sens”, spune Bogdan Rosu, director Next Capital.

El mentioneaza ca o firma de IT&C aflata in dezvoltare, chiar daca dispune de un know-how tehnic foarte bun si poate avea acces la contracte importante (inclusiv din afara tarii), primeste adesea solutii de finantare nerealiste sau chiar refuzuri, din cauza absentei unor garantii materiale sau a lipsei unui istoric consistent al indicatorilor financiari, aceasta fiind apreciata cu risc mare de multe institutii financiare bancare sau nebancare. Dar, odata sprijinita, o astfel de companie, care dispune de un capital uman cu o inalta specializare, isi creste portofoliul de clienti, isi echilibreaza cashflow-ul si se dezvolta foarte repede.

Noi avem in portofoliu multe cazuri de acest tip, de companii care s-au aflat chiar in prag de blocaj, insa prin accesarea unor solutii de finantare prin factoring si printr-o administrare corecta a creantelor si-au echilibrat cash-flow-ul, iar acum au un ritm de crestere care tine pasul cu oportunitatile din piata. Astfel, cunoasterea in profunzime a resorturilor domeniului a facut ca un sfert din finantarile de factoring sa le acordam IMM-urilor din zona IT&C”, adauga Bogdan Rosu.

Nevoia de factoring pentru companiile din portofoliul Next Capital este in general legata de cash, dar si de externalizarea tuturor activitatilor care nu au legatura directa cu obiectul de activitate principal al acestor companii si care insa consuma multe resurse.

Companiile care vin catre noi au in general cifre de afaceri cuprinse intre 2 si 20 de milioane de euro, insa avem clienti si sub acest prag, inclusiv start-up-uri”, spune Bogdan Rosu.

El mentioneaza ca interesul firmelor din IT&C catre externalizare confirma nu doar specificul acestora, in care managementul este foarte implicat in partea de creatie, inovatie, executie proiecte, dar si un nivel din ce in ce mai matur si mai responsabil legat de utilizarea resurselor interne.

Data fiind si competitivitatea foarte mare, pasul firesc pe care il fac companiile din acest sector este sa se concentreze strict pe activitatea lor de baza care le aduce valoare, fara sa se incarce cu operatiuni care nu sunt driver de business, si aici ma refer la activitati care pot fi externalizate”, explica Bogdan Rosu.

IFN Next Capital Finance SA, fondata in noiembrie 2006, face parte din grupul Next Capital, care ofera solutii de creditare, cumparare si recuperare creante, avand o valoare anuala a creantelor gestionate de peste 40 de milioane de euro, dar si servicii de tip outsourcing. Grupul Next Capital are actionariat majoritar romanesc, minoritar fiind fondul de investitii britanic North Bridge Capital Partners.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii