Brandurile trebuie sa creeze continut, pentru a atrage consumatori
Aceasta este aprecierea lui Adam Nunn, CEE Account Director la PHD Media, care spune ca, in urmatorii cinci ani, brandurile si agentiile de media trebuie sa fie atente ca tehnologiile de succes sunt cele care elibereaza si dau putere oamenilor, cel mai mare impact avandu-l telefonul mobil.
Paul Markovits, Marketing Director la Heineken Romania, a spus, in cadrul conferintei Marketing 360, organizata de Evensys, ca firmele trebuie sa genereze continut si sa comunice cu toate categoriile de public, pentru a supravietui pe piata, nu doar cu early adopters, care reprezinta maximum 14% dintr-o piata.
"Cat timp dai continut, vin oamenii (n.red. - la evenimentele organizate, spre brand). Brandurile premium au o afinitate mult mai mare cu inovatorii", a mai spus Paul Markovits.
Sorin Tranca, Creative Director la Friends Advertising, a spus ca elementul comun dintre branduri si consumatori este continutul, iar brandurile trebuie sa se concentreze pe oameni.
"Nota comerciala a comunicarilor ar trebui diminuata, iar cea conversationala crescuta. Brandurile de succes au fani, nu cumparatori", a subliniat Sorin Tranca.
Adam Nunn a mai spus ca alte tehnologii cu mare succes in urmatorii ani vor fi augmented reality, recunoasterea faciala, plata de pe telefonul mobil, precum si mix-ul dintre device-uri si tehnologii.
Cautarea devine mai personalizata, fiind influentata de socializare, astfel ca se trece de la link-uri la like-uri.
Alta tendinta, in urmatorii cinci ani, este aceea ca persoanele de aproximativ 20 de ani au cu totul alt mod de a folosi tehnologia, fiind mai dispuse sa fie conectate, atrase in activitati.
Brandurile si agentiile de media vor trebuie sa acorde atentie si modului in care vor folosi si intelege numeroasele date disponibile pe internet.
De asemenea, in urmatorii cinci ani, vor fi tot mai multe reclame video pe internet si brandurile vor renunta la comunicate de presa in favoarea transmisiunilor in direct.
"Televiziunea va ramane canalul principal pentru publicitate, dar oamenii se uita altfel la televizior", a mentionat Adam Nunn.
Agentiile de media si de publicitate vor trebui sa se specializeze, pentru a putea oferi servicii de calitate.
"Urmatorii cinci ani vor fi la fel de dinamici ca ultimii zece ani, mai ales pe pietele precum cea din Romania, unde piata este tanara. In tarile din Europa Centrala si de Est infrastructura (n.red. - pentru accesul la internet) nu este atat de dezvoltata precum in vestul Europei, dar oamenii tind sa evite acest lucru, accesand mai mult internetul wireless", a subliniat Adam Nunn.
Razvan Matasel, Managing Partner la Arsenoaiei&Matasel, a spus ca atunci cand oamenii de comunicare se gandesc ce mediu sa foloseasca trebuie de fapt sa se concentreze pe idee, deoarece aceasta va determina mediul de comunicare si nu invers.
Sorin Psatta, Integrated Communication Director la Grafitti BBDO, le-a recomandat companiilor sa foloseasca cei 3 P - pasiune, purpose (cauza) si personalitate (n.red. - personalizarea brandului).
"Vorbeste despre consumator si el gaseste calitati produsului. Daca esti concentrat pe emotie, nu renunti la rational, ci-l dai la final. Publicitatea creeaza intai emotie, care se transforma apoi in atentie. Noi in permanenta schimbam acte de comunicare. Daca vreti sa comunicati si cu cei din jur, orice act de <vanzare> este un transfer de entuziasm", a explicat Sorin Psatta.
Managing Partner-ul de la Arsenoaiei& Matasel a recomandat folosirea propagarii prin propagation planning, care reprezinta comunicarea cu oamenii si comunitatile care influenteaza consumatorul final si nu direct cu potentialul consumator.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.