Ca sa performeze, companiile trebuie sa iasa din zona de confort
Afirmatia a fost facuta de Radu Georgescu, antreprenor in serie si presedintele Gecad, care a completat ca, desi singura constanta in viata este schimbarea, toti din companie ii vor spune antreprenorului sa nu o faca.
"In momentul in care esti in zona de confort - angajatii sunt fericiti etc., atunci compania ta incepe sa moara. Fii liderul schimbarii in compania ta. Daca te provoci continuu, viitorul arata bine. Provocati-va mereu pe voi, companiile, echipele voastre si viitorul va arata cu adevarat bine", a subliniat Radu Georgescu, in cadrul conferintei RoNewMedia.
Astfel, pentru a trece compania la urmatorul nivel, se pot schimba sau reinventa managementul, produsele, piata etc.
"Nu-mi voi lasa compania mostenire copiilor mei. Sa-si creeze propria companie. Este mai interesant asa", a precizat Radu Georgescu.
Presedintele Gecad a subliniat ca cel mai bun moment pentru a vinde compania este atunci cand aceasta este pe crestere si cand simte ca nu mai are competitie, n-are provocari, nu trebuie sa faca nimic extra, nu este stresata, toata lumea este fericita, previziunile se fac usor si sunt exacte, iar profitabilitatea se obtine usor.
"Vreau ca angajatii mei sa fie fericiti, dar oamenii trebuie sa fie provocati. Cand oamenii lucreaza opt ore si apoi se duc fericiti acasa, atunci trebuie sa schimbi, compania este in zona de confort. Trebuia sa fi schimbat ceva inainte, daca n-ai facut-o, mai bine o faci pana ajungi in zona rosie. Dupa ce ai pierdut momentul de exit, trebuie sa investesti din nou, sa schimbi si apoi ajungi din nou la exit", a explicat Radu Georgescu.
Presedintele Gecad a dat exemplul Microsoft care a ajuns in zona de confort si a inteles tarziu ca trebuie sa schimbe ceva, altfel merge in jos.
"Au trebuit sa se comporte precum un follower, nu un lider. Au inceput sa se uite la Apple, la retail shopperi etc. Este ok, pentru ca Microsoft a revenit la viata. Daca as avea bani, acum as investi in actiuni la Microsoft, pentru ca a facut schimbarea. Daca m-ai fi intrebat acum doi ani, n-as fi cumparat actiuni la Microsoft", a mai spus Radu Georgescu.
Presedintele Gecad a completat ca Nokia a aparut acum circa 160 de ani, iar pentru a se mentine pe piata a schimbat numeroase industrii si-a devenit liderul acelei pietei de fiecare data.
"N-as fi surprins daca Nokia ar reveni cu propriul Facebook sau cu o noua tehnologie", a precizat Radu Georgescu.
El a dat exemplu si evolutia propriului grup, Gecad, unde a schimbat de fiecare data cand a simtit ca firmele sunt in zona de confort.
Astfel, in prezent, pentru Avangate se pune din nou intrebarea: care este urmatorul pas pe care trebuie sa-l faca? Motivul este acela ca aceasta firma a ajuns din nou in zona de confort, la un an dupa ce a fost mutata in Silicon Valley.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.