Camerele agricole stabilite in octombrie ar putea putea atrage finantare pentru consultanta fermierilor


Camerele se vor stabili pe baza unor alegeri, legea camerelor agricole fiind votata acum trei luni, iar la mijlocul lui august a fost format Comitetul de initiativa pentru organizarea alegerilor.

 

Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), a spus, in cadrul conferintei "Mediafax Talks about Agriculture", ca alegerile pentru camerele agricole vor avea loc pe 21 octombrie, pentru cele judetene, si 30 octombrie, pentru cele nationale.

Dacian Ciolos, Comisarul european pentru agricultura, a mentionat ca, pentru a fi eficiente, este important sa se evite imixtitudinea politicului in activitatea si in alcatuirea acestor camere.

"Din perspectiva mea, vreau sa subliniez importanta camerelor agricole. Daca sunt facute cum trebuie si reprezinta viziunea agricultorilor, pot fi o institutie incontronabila pe viitor. Camerele agricole, fara sa se implice in politica, ar putea asigura continuitatea in dezvoltarea agricola, sa fie un fel de garant, pot asigura o reprezentare a fermierilor (…), un dialog cu autoritatile statului", a detaliat Dacian Ciolos.

Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a precizat ca in cadrul acestor camere vor fi doi reprezentanti din partea autoritatilor, ceea ce garanteaza ca sfera politica va fi putin prezenta.

Dacian Ciolos a adaugat ca aceste camerele agricole ar putea beneficia in organizarea lor de finantarea structurala pentru dezvoltarea rurala, bani pe care sa-i aloce pentru proiecte de consultanta pe care s-o asigure agricultorilor prin servicii operationale de consultanta.


Propuneri pentru dezvoltarea si organizarea agriculturii
Dacian Ciolos a subliniat ca in Romania ar trebui ca din ce in ce mai mult sa se discute si de perspectiva, in paralel cu urgentele.

"Reforma politicii agricole comune (n.red. - cea care este negociata in prezent, pentru perioada 2014 - 2020) este o posibilitate de a gandi in perspectiva pentru un stat membru, cum este Romania. Statutul de membru al Uniunii Europene (UE) trebuie asumat pana la capat. In UE exista 27 de state membre, printre care si Romania. Cand vorbim de <ei>, cei din UE, trebuie sa vedem cu cine ne identificam (...). Inca mai exista reflexul de stat candidat la UE, cand UE ne intreba si noi trebuie sa raspundem. Romania trebuie sa-si asume calitatea de stat membru al UE cu bune si cu rele. Reforma agricola am dori sa schimbe stilul de lucru, n-am vrut sa continui cu modelul de sistem agricol unic in UE. Asa a inceput in anii '60, era si normal, pentru ca cele sase state membre cu care a inceput UE aveau agricultura asemanatoare. Acum recunoastem ca exista o diversitate, fixam obiective comune si propunem instrumente, o abordare ascendenta decat descendenta. Asta prespune o flexibilitate mai mare din partea statelor membre, dar si o resposabilitate mai mare", a explicat Dacian Ciolos.

Comisarul pe agriculatura al UE a adaugat ca, in acest context, Romania trebuie sa-si stabilieasca ceea ce vrea din agricultura la nivel national.

"Vor fi niste orientari de la UE, dar suficient de largi ca Romania sa-si gaseasca spatiu de manevra in functie de obiectivele ei stabilite. (...) Romania sa-si stabileasca strategia agricola la nivel national, dar nu ce vrem anul viitor, de pe un an pe altul sau urmatorii doi ani, este vorba de niste tinte in perspectiva", a completat Dacian Ciolos.

Comisarul european pentru agricultura a mai spus ca pentru Romania modelul unic este prea stramt, deoarece aici exista o diversitate de soluri: ce abordare sa avem pe o regiune? ce abordare sa avem pe un sector, pentru ca unele au avansat mai mult decat altele?.

"Pe structurarea regionala se poate structura una sectoriala: una este sa faci lapte in Campia Romana, alta in Apuseni sau Carpati. Poti avea abordari diferite pentru acelasi sector, la fel pentru legume-fructe. Abordarile acestea este important sa existe la nivel national, atunci cand autoritatile romane vin sa negocieze instrumentele politicii agricole. De exemplu, platile directe. Suntem obisnuiti cu platile directe la hectar, aceleasi in toata Romania. Exista state membre, si Romania va putea avea abordarea aceasta din 2014, care au calculul la nivel regional (...) Germania, Franta", a subliniat Dacian Ciolos.

Comisarul european pentru agircultura a precizat ca este nevoie ca in Romania toate schimbarile din agricultura sa nu fie lasate doar la latitudinea Guvernului sau Ministerului, fiind importanta consolidarea profesiei de agricultor.

In conditiile in care in prezent se negociaza pentru perioada 2014 - 2020, politica agricola la nivel european si un nou pachet financiar, Daniel Constantin a precizat ca va inainta celor de la Comisia Europeana urmatoarele propuneri privind agricultura din Romania:
• sa se ia in calcul o suprafata de 12 milioane de hectare pentru Romania si nu sapte milioane de hectare ca in prezent, deoarece autoritatile romane deja finanteaza anual intre 8,6 milioane si 9 milioane de hectare/anual;
• noi scheme de finantare.

Daniel Constantin a mai spus ca exista o propunere ca din 2014 decalajul dintre suma pe care o primeste un fermier din Romania si unul european sa se miscoreze prin adaugarea a doua treimi din diferenta de pana la 100%. In prezent, fermierii din Romania primesc o subventie de 75% din media europeana pe suprafata, de 270 euro/hectar, si se prevede ca din 2016 sa ajunga la 90% din media europeana, iar negocierile sunt ca din 2014 sa mai primeasca o treime din suma de pana la 90% din subventia pe suprafata.

"Exista un document semnat si de Romania, Germania si alte state din UE prin care ne dorim mai multa flexibilitate pe zona de plafonare. Exista si sper ca propunerea va fi modificata ca fermierii mari sa fie afectati de plafonare. Ca ministru inteleg cum s-a ajuns la plafonare, pentru ca se simte nevoia de o mai mare transparenta in finantarea europeana. Propunerea este ca, chiar daca exista plafonare, fermierii mari sa poata accesa bani prin proiect", a mentionat Daniel Constantin.

Dacian Ciolos a subliniat ca este nevoie ca pe termen mediu si lung Romania sa se conecteze la piata si cerintele acesteia.

"Cand investim bani este important sa mentionam ce si pentru cine vrem sa producem. Problema acum nu este ce sa produci, pentru ca exista tehnologie sa produci orice bine. De asta consumam multe produse din import, pentru ca n-aveam abordarea de piata - ce vor consumatorii. Este important sa cunoastem piata europeana si oportunitatile de piata in afara UE. Sunt unele tari pe care Romania le cunoaste din motive istorice si, probabil, cand se dezvolta industria de prelucrare, Romania ar fi interesant sa se uite si spre acestea, acolo unde sunt semnate acorduri de liber schimb: cu Coreea de Sud, cu Japonia incepem negocierile, negociem cu Ucraina si Rusia inclusiv carne de porc si vita, cereale si sunt in curs de finalizare negocierile cu Canada. Dincolo de reconectarea la piata, mi se pare la fel de importanta reconectarea invatamantului si cercetarii la piata, adaptata la nevoile agriculturii si nu invers", a adaugat Dacian Ciolos.

Laurentiu Baciu a propus ca Guvernul sa constituie un fond de risc de rezerva, care sa poata fi accesat in cazul unor calamitati, precum seceta din acest an.


Situatia finantarii din fonduri structurale
Gradul de absorbtie prin Programul National de Dezvoltare Rurala este de 50% din pachetul financiar alocat Romaniei pentru perioada 2007 - 2013, de 13,5 miliarde de euro, dar platile directe, cele efectuate catre fermieri, sunt de aproape 27%, de circa 3,6 miliarde de euro, din care 600 milioane de euro in acest an.

Daniel Constantin a spus ca sumele din contractele reziliate, cele semnate in anii 2008, 2009 si 2010, vor fi directionate spre masuri pentru care exista cerere mare, precum 121, destinata exploatatiilor agricole, dar pentru care se va pune accent pe zootehnie.

"Vom crea un lant de depozite de legume - fructe, la nivel national. Suntem in discutii pentru a finanta prin Masura 123 proiecte public - private pentru crearea de centre de legume - fructe", a adaugat Daniel Constantin.

De asemenea, Ministrul Agriculturii a subliniat ca incearca sa obtina finantare astfel incat de la inceputul anului 2014 sa fie refacuta o parte din infrastructura de irigatii. Conform unui studiu al Bancii Mondiale, in tara noastra, dintre cele trei milioane de hectare irigabile la inceputul anilor '90, circa 700.000 de hectare mai sunt in acest sistem, iar alte 800.000 de hectare pot fi reintroduse.

"Sistemul de irigatii face parte din sistemul de securitate nationala", a mai spus Daniel Constantin.

Dacian Ciolos a precizat ca din 2014, sistemul de irigatii ar putea fi finantat si din fondul de finantare rurala si din fondurile structurale.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii