Caracteristicile cererii pe piata spatiilor de birouri s-au modificat substantial, fata de finalul lui 2008


Potrivit unui raport realizat de BNP Paribas Real Estate, cererea nu se mai manifesta activ, ci trebuie creata si dezvoltata pentru chiriasii deja existenti pe piata.

Principala sursa a activitatii de inchiriere a fost reprezentata anul acesta de relocari, se arata in raportul BNP Paribas, care analizeaza piata din Bucuresti. Cererea activa  a venit din partea companiilor mici si mijlocii din domenii precum serviciile de consultanta in afaceri, IT, servicii medicale private, institutii publice si furnizori de utilitati.

In prezent, companiile mari reprezinta sursa ofertei de spatii pe piata subinchirierilor, in contrast cu anii anteriori, cand acestea erau principala sursa a cererii. Potrivit raportului citat, cererea vine din partea chiriasilor care ocupa in prezent birouri de clasa B de calitate scazuta, cu acces dificil si situate departe de reteaua de transport in comun.

In studiu este mentionata si preferinta exclusiva a chiriasilor pentru proiectele de birouri finalizate, in detrimentul preinchirierilor. Acestea nu mai reprezinta o optiune, in special in cazul cladirilor  aflate in fazele initiale de constructie sau pentru care nu s-au mai semnat si alte contracte de preinchiriere.

Suprafetele medii solicitate au scazut comparativ cu 2007 - 2008, majoritatea variind intre 250 mp - 500 mp. In general, perioada de inchiriere este de maxim trei ani, ca masura de prudenta pentru evolutia viitoare a economiei si pietei imobiliare locale.

In primul semestru din 2009, a fost inchiriata o suprafata totala de birouri de aproximativ 80.000 mp (suprafata construita) pe piata bucuresteana, cu 60% mai putin fata de perioada similara din 2008, demonstrand tendinta descendenta initiata in cea de-a doua parte a anului trecut. Ca urmare, rata totala de neocupare a crescut de la 4,5% in trimestrul patru din 2008 pana la 11% la sfarsitul semestrului unu din 2009. Pentru cladirile de clasa A, rata de neocupare este de 7,5%, crescand cu 5,5% pe parcursul primelor sase luni ale anului.

In prima parte a acestui an, chiriile solicitate au scazut cu 10% - 15%, pentru toate tipurile de cladiri, in toate zonele orasului, cu scaderi mai accentuate pentru birourile situate la periferie.

In prima jumatate a anului, nivelul mediu al chiriei pentru birourile de clasa A situate in centrul orasului a variat intre 18 euro - 20 euro/mp/luna. Pentru proprietatile de clasa B situate in zone atractive chiriile s-au situat intre 12 euro - 16 euro/mp/luna, iar pentru cele din zone secundare chiriile au variat intre 10 euro - 12 euro/mp/luna. In zonele periferice chiriile au fost de 9 euro - 11 euro/mp/luna, cladirile nou construite fiind mai sensibile la conditiile dificile ale pietei.

Suprafata de birouri finalizata in prima parte a anului a fost cu 17% mai mica fata de cea livrata in perioada similara din 2008, ca urmare a intarzierii cu cateva luni a proiectelor propuse spre livrare in aceasta perioada. La sfarsitul primului semestru din 2009, stocul de birouri din Bucuresti a ajuns la 2,1 milioane mp (suprafata construita).

Structura stocului nou adaugat a ramas aceeasi comparativ cu perioada similara din 2008, birourile de clasa A dominand suprafata nou finalizata. Structura suprafetei finalizate in prima jumatate a anului a reflectat expansiunea catre zona de nord, aici construindu-se 58% din proiectele noi.

La sfarsitul primului semestru din 2009 au fost ocupate aproximativ 40% din birourile finalizate in aceasta perioada, ceea ce a creat o piata favorabila inclusiv pentru chiriasii cu solicitari pentru suprafete de mari dimensiuni, la standarde ridicate de calitate, se mai arata in raportul citat.

Dezvoltarea pietei subinchirierilor a avut o contribuitie insemnata la marirea suprafatei disponibile. Reducerea activitatii chiriasilor care au preinchiriat suprafete mari (peste 1.000 mp) pe baza asteptarilor privind extinderea ulterioara a afacerii este cea care genereaza oferta pe segmentul subinchirierilor.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii