Cele mai importante tendinte de anul acesta din retail, conform unui studiu Deloitte
Studiul Deloitte "Schimband canalele - Global Powers of Retailing 2012" mentioneaza o serie de tendinte care se vor regasi si pe piata din Romania.
Cele mai importante tendinte din retail, pe plan international:
1. Globalizarea retailerilor. Extinderea marilor retaileri pe pietele aflate in dezvoltare.
De-a lungul timpului, retailerii au invatat ca, pentru a reusi pe pietele emergente, trebuie sa-si adapteze atat modelul de business, cat si produsele oferite, pentru a satisface nevoile si preferintele locale. Suplimentar, este de asteaptat ca retailerii sa le dea mai multa libertate de decizie managerilor de departamente si celor regionali, in dezvoltarea planurilor de marketing si de vanzari, deoarece acesti manageri inteleg mai bine consumatorul local si nevoile comunitatii locale.
Imobiliarele continua sa fie importante la intrarea pe noi piete, din cauza dificultatii comerciantilor de a detine o retea, in conditiile in care operatorii locali deja au cele mai bune pozitii.
2. Folosirea mai multor canale de distributie.
Retailerii vor trebui sa inteleaga clar traseul de cumparare si modul in care clientii navigheaza printre canale, de la telefoanele mobile la retelele sociale, la internet si inapoi in magazin. Intelegerea modului in care clientii parcurg procesul de pre-cumparare, cumparare si post-cumparare va fi pentru retaileri cheia de a identifica oportunitatile prin care sa-si sporeasca veniturile.
Pentru a reusi sa ofere experiente integrate si consistente prin canale multiple, multi retaileri vor trebui sa-si reevalueze business-ul si sa faca modificari fundamentale in organizatiile lor, trecand prin toate functiunile.
3. Folosirea telefonului mobil drept canal de vanzare va fi una din prioritatile retailerilor.
Pentru a avea o aplicatie atragatoare pentru telefoanele mobile, retailerii nu trebuie sa neglijeze urmatorii factori: utilizarea si experienta utilizatorului, incluzand punctele de integrare intre telefonul mobil si alte canale de distributie; securitate si intimitate; acces pentru angajati si partenerii de afaceri.
4. De la date la personalizare.
Provocarea retailerilor va fi, in continuare, cum sa analizeze cel mai bine toata aceasta bogatie de date si sa obtina cele mai valoroase secrete despre ceea ce vor clientii si despre ceea ce au nevoie.
5. Magazinele fizice sunt sufletul retail-ului, desi sunt tot mai putine.
Nu mai sunt destinatia finala pentru cumparaturi. Aceasta tranzitie le impune retailerilor sa inoveze si sa-si regandeasca modelele operationale in moduri in care multi dintre ei nici n-ar fi conceput cu cinci ani in urma.
Retailerii vor folosi ultimele patru tendinte mai ales pentru a castiga cota de piata in pietele dezvoltate.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.