Cererea pentru spatiile de birouri din Bucuresti a crescut cu 38% in 2014


    


Stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti a atins la sfarsitul anului 2014 pragul de 2,16 milioane mp, in crestere cu 6% fata de 2013, dupa cum se precizeaza intr-un raport al DTZ Echinox.

Anul trecut au fost livrate 12 cladiri de birouri, avand suprafata totala inchiriabila de 117.000 mp. Printre proiectele finalizate anul trecut se numara Green Gate, AFI Business Park II & III, Green Court - A, Ethos House si Hermes Business Campus - prima cladire. 

Pentru 2015, reprezentantii DTZ Echinox se asteapta ca nivelul livrarilor sa fie mai ridicat cu 30%. In total sunt programati pentru finalizare 154.000 mp, aproximativ 28% din aceasta suprafata fiind preinchiriata. Similar cu 2014, cele mai multe cladiri aflate in constructie vor fi livrate in zona Centru Nord (Barbu Vacarescu - Floreasca) si in zona de Vest.

Cererea a crescut semnificativ fata de anul 2013
Activitatatea totala de tranzactionare (cererea si renegocierile) a fost de 298.000 mp. Cererea a depasit 221.000 mp, fiind cu 38% mai ridicata fata de 2013. Relocarile in interiorul stocului modern insumeaza 108.000 mp, dintre care 61% reprezinta tranzactii de preinchiriere.

Relocarile din vile si spatii de birouri clasa C au totalizat 40.000 mp. Volumul extinderilor si operatiunilor noi, deschise fie de chiriasi existenti, fie de companiile noi intrate in piata, au totalizat 74.000 mp, 15% fiind tranzactii de preinchiriere. Majoritatea cererii a fost inregistrata in zona Centru Nord - 46%, urmata de Pipera Sud - 24% si zona de Vest - 13%. 

In 2014, cererea noua (reprezentata de extinderi, relocari din vile si spatii de birouri clasa C in spatii de birouri moderne, si operatiunile noi, deschise fie de chiriasi existenti, fie de companiile noi intrate in piata) a insumat mai mult de 50% din totalul cererii inregistrate la nivelul Bucurestiului, fiind cu 60% mai ridicata fata de 2013.

"Tinand cont de faptul ca Bucurestiul este cea mai dezvoltata piata de birouri din Romania si ca la nivelul Europei Centrale si de Est orasul continua sa fie atractiv din punct de vedere al costurilor totale de ocupare si al productivitatii fortei de munca, estimam ca procentul cererii noi va continua sa reprezinte si anul acesta o parte semnificativa din activitatea de tranzactionare", spune Madalina Cojocaru, Head of Office Department la DTZ Echinox.

A scazut activitatea de renegociere a termenilor contractuali
In ceea ce priveste activitatea de renegociere si reinnoire a termenilor contractuali, aceasta a fost cu 23% mai scazuta fata de 2013. In general, optiunea de a ramane in actuala cladire a fost preferata de chiriasii care au avut posibilitatea de a se extinde si care au fost deplin multumiti de locatia in care se afla. Marea majoritate a contractelor de renegociere a fost inregistrata in zona Centru Nord, Centrul de Business (Victoriei - Aviatorilor) si zona de Centru a Capitalei.

Tranzactiile de preinchiriere au fost cele mai mari din punct de vedere al suprafetei. Avand in vedere faptul ca o tranzactie consistenta de preinchiriere a fost inregistrata in fiecare trimestru al anului trecut, 2014 devine un an de referinta in ceea ce priveste activitatea de preinchirere.

Rata de neocupare a ajuns la 13,3%
Rata generala de neocupare pentru cladirile de clasa A si B din Bucuresti a ajuns la 13,3%, inregistrand o scadere de 340 de puncte procentuale fata de valoarea inregistrata la inceputul lui 2014. In prezent, in Bucuresti sunt 288.000 mp de spatii de birouri vacante. Mai mult de 35% din totalul spatiilor vacante sunt in zona Pipera. Cu toate acestea, diferenta dintre Pipera Sud si Pipera Nord ramane semnificativa.

Cele mai mici rate de neocupare (5%) se inregistreaza in zona Centrala de Business (Victoriei - Aviatorilor), urmata de Pipera Sud si zona de Vest, ambele avand o rata de neocupare de 7%. Zona Barbu Vacarescu - Floreasca, cu un stoc de aproximativ 280.000 mp, inregistra la finele anului trecut o rata de neocupare de 11%.

"Rata medie de absorbtie in fiecare trimestru al anului trecut a fost de 50.000 mp, fapt ce confirma ca in 2014 cererea pentru spatii de birouri a crescut semnificativ. Ca rezultat, rata de neocupare a atins cel mai scazut nivel din ultimii sase ani. Chiar daca piata spatiilor de birouri din Bucuresti continua sa fie preponderent o piata a chiriasilor, este pentru prima data cand se intrevad persepectivele pentru ca aceasta sa devina o piata echilibrata. Pentru ca acest lucru sa fie realizabil, este important ca nivelul livrarilor de spatii noi sa fie in concordanta cu nivelul cererii", adauga Madalina Cojocaru.

Usoara crestere a chiriilor
Chiria prime a fost stabila in primele trei trimestre ale anului, inregistrand o usoara crestere de 0,5 euro in trimestrul patru. La sfarsitul lui 2014 chiria prime este de 18,5 euro/ mp/ luna. In zona Centrului de Business rata chiriei pentru spatiile de birouri de clasa A se incadreaza in intervalul 15 euro - 18,5 euro/ mp/ luna, iar in Centru Nord in intervalul 15 euro - 17 Euro/ mp/ luna. In spatiile semi-centrale, chiriile se incadreaza in intervalul 12 euro - 15 euro/ mp/ luna, iar in zonele periferice chiria pentru spatii de clasa A variaza intre 9 euro si 12 euro/ mp/ luna. 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii