Chiriasii spatiilor de birouri simt mai acut efectele crizei decat proprietarii


Conform Esop, in noile conditii economice, costul cu inchirierea sediului a crescut de la un nivel normal de 5% - 7% din cifra de afaceri a unei firme, la nivelul de 12% - 15%.

La inceputul acestui an, majoritatea companiilor chiriase au fost nevoite sa-si reevalueze cifrele de afaceri previzionate pe fondul cresterii economice din primele trei trimestre ale anului trecut si sa le aduca mult mai aproape de realitatea din piata, se arata in comunicatul de presa al agentiei imobiliare Esop.

Pentru companiile care au semnat contracte ferme de inchiriere, reprezentantii Esop spun ca singura portita de iesire din contract este reprezentata de sub-inchiriere sau cesiune.

Pentru contractele semnate in perioada 2007 - 2008, cand chiriile au inregistrat cel mai inalt nivel in ultimii cinci ani, este putin probabil ca sub-inchirierea sau cesiunea sa se poata realiza la acelasi nivel de chirie, fiind bine de previzionat o pierdere in acest sens de catre chiriasi, acolo unde nivelul chiriei este superior valorilor pietei in acest moment”, spune Mirela Raicu, Partener ESOP.

Pana in prezent, proprietarii nu au inregistrat scaderi semnificative ale veniturilor din inchiriere. Insa, reprezentantii Esop spun ca exista o temere ca in a doua parte a anului 2009 si in 2010, sa aiba loc o scadere a incasarilor proprietarilor fie din cauza solicitarilor de renegociere, fie prin plecarea unor chiriasi.

Reprezentantii Esop spun ca exista doua categorii de proprietari care sunt destul de afectati de contextul economic actual. Una din ele este reprezentata de proprietarii carora bancile le-au intrerupt finantarile in stadii avansate ale proiectului, deoarece nu au reusit sa pre-inchirieze o suprafata minima din cladire, solicitand tarife mult prea ridicate in 2008.

Cealalta categorie include proprietarii care au achizitionat terenul la un pret ridicat in perioada 2006-2008 si au construit la costuri destul de ridicate in perioada 2007  -2008.

Exista o problema reala cu proiectele in cadrul carora pretul de achizitie a terenului a fost mai mare, de 1.700 de euro - 2.500 de euro/mp si care au o dimensiunea medie (patru - sase etaje)", mai spune Mirela Raicu.

Luand in calcul nivelul la care vor ajunge chiriile in 2009 - 2010, ea este de parere ca imobilele construite cu credite bancare pe astfel de terenuri vor acoperi cu greu ratele lunare la banca.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii