Chiriile birourilor si spatiilor comerciale din Bucuresti au scazut


Conform CB Richard Ellis, in zonele de top din Capitala, chiriile au scazut cu 2,27% pentru birouri si cu 7,14% pentru spatiile comerciale, in T4, 2008, fata de trimestrul anterior.

In prezent, pentru inchirierea unui metru patrat de birou in Bucuresti se plateste 21,5 euro/luna, se arata intr-un studiu realizat de compania de consultanta imobiliara CB Richard Ellis.

In studiul citat au fost incluse 45 de orase, din 29 de tari, aflate in Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Spatiile vizate de acest studiu au fost cele din zonele de top, precum cele din centrul si nordul Bucurestiului, iar in cazul segmentului industrial, cele din vestul Capitalei.

Intentia noastra de a furniza aceste informatii (n. red - valoarea chiriilor si yield-urilor) cat mai curand posibil dupa terminarea unui trimestru, poate face ca pe unele piete datele sa reprezinte doar o estimare preliminara si pot deveni subiectul unei revizuiri”, se mentioneaza in studiu.

Chiria anuala pe segmentul birourilor din Bucuresti are un nivel mediu comparativ cu Europa Centrala si de Est. Capitala Romaniei este intrecuta in aceasta regiune de Varsovia, care inregistreaza o chirie de 360 euro/mp/an, de Praga ( 276 euro/mp/an) si de Budapesta (270 euro/mp/an) si se afla inaintea Sofiei( 204 euro/mp/an).

Pentru un metru patrat de spatiu comercial in Bucuresti se achita in prezent 130 euro/luna. Chiria anuala pe acest segment este cu aproape 18,2% mai mare fata de aceeasi perioada din 2008, cand era 1.560 euro/mp/an.

In Europa Centrala si de Est, Capitala Romaniei are unele dintre cele mai scumpe spatii comerciale, fiind depasita doar de Praga (2.160 euro/mp/ an). Dupa Bucuresti se claseaza Varsovia (1.440 euro/mp/an), Budapesta (1.200 euro/mp/an) si Sofia (780 euro/mp/an).

Comparativ cu segmentul spatiilor comerciale si cu cel al spatiilor de birouri, pe cel industrial, chiriile au crescut cu 4,44% in ultimul trimestru din 2008, fata de trimestrul trei de anul trecut, ajungand la 4,7 euro/mp/luna. Anual, chiria pe acest segment a ajuns la 56,4 euro/mp, fara ca studiul sa mentioneze variatia fata de anul precedent.

Chiria pe segmentul industrial din Bucuresti este printre cele mai reduse din regiunea Europei Centrale si de Est, cele mai mici valori fiind inregistrate in Bratislava (54 de euro/mp/an). In aceasta zona, cea mai mare chirie pe segmentul industrial se achita la Budapesta (78 euro/mp/an), urmata de Varsovia (76,8 euro/mp/an) si Zagreb (aproape 71 euro/mp/an).   


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii