Chiriile medii ale spatiilor comerciale stradale au scazut cu 15% - 35% in Bucuresti


Estimarea este facuta de compania de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate si se refera la inceputul acestui an, variind in functie de zona.

"Chiriile au atins un nivel maxim de 90 euro/mp/luna pentru spatiile stradale centrale de pana la 75 mp, in timp ce pentru spatiile mai mari de 75 mp, chiriile au fost de aproximativ 70 euro/mp/luna. In zonele secundare, chiriile au variat intre 30 de euro si 60 de euro/mp/luna, in timp ce in zonele periferice acestea au variat intre 15 euro si 25 de euro/mp/luna", se arata intr-un comunicat de presa al BNP Paribas Real Estate.

Scaderea chiriilor s-a inregistrat si in centrele comerciale, mai ales in cazul proiectelor cu disponibilitate mare a spatiilor.

Pentru suprafetele de peste 100 mp, chiriile s-au situat intre 20 de euro si 40 de euro/mp/ luna, iar pentru cele mai mici de 100 mp intre 60 de euro si 80 de euro/ mp/luna.

Aceste scaderii sunt motivate de reducerea cererii, pe fondul conditiilor economice dificile pentru chiriasi.

Dificultatile economice pe care le intampina chiriasii au creat o discrepanta intre nivelul chiriei si cel al incasarilor si drept consecinta chiriasii au inceput sa aiba dificultati de plata a chiriei”, se mai mentioneaza in comunicatul de presa.

In aceste conditii, chiar daca initial au fost refractari, pana la urma proprietarii au renegociat chiriile utilizand metoda de calcul pe baza incasarilor sau sistemul “step rent”, care poate reduce presiunea chiriilor in urmatoarele 12 - 18 luni considerate cu vanzari potential scazute.

Pana la finalul semestrului 1 de anul viitor ,stocul de spatii comerciale din Bucuresti va creste cu aproximativ 200.000 mp prin finalizarea centrelor comerciale AFI Cotroceni Park si Sun Plaza.

Suprafata propusa spre finalizare este semnificativa raportat la anii anteriori, insa este efectul unei concentrari temporare a finalizarii unor proiecte comerciale care au inregistrat amanari succesive ale datei de finalizare. In conditiile actuale ale pietei, finalizarea centrelor comerciale programate in perioada 2011 - 2012 este incerta, creandu-se un dezechilibru temporar intre cerere si oferta, in conditiile unei posibile relansari a sectorului de retail”, se mai mentioneaza in comunicatul de presa.

In actualele conditii de pe piata, spatiile comerciale vor fi in continuare disponibile pe ambele segmente.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii