Chiriile pentru birourile de prim rang din Bucuresti au ajuns la nivelul din 2006


Potrivit King Sturge, in Bucuresti, chiriile pentru spatiile de birouri de prim rang au scazut de la 300 de euro/mp/an, anul trecut, la 264 de euro/mp/an, in acest an.

Datele se regasesc in studiul “European Office Property Markets 2009” realizat de King Sturge, se arata in comunicatul de presa.

Potrivit studiului citat, pe fondul conditiilor actuale din piata, proprietarii au fost nevoiti sa accepte chirii mai mici pentru a-si putea pastra chiriasii. Pe termen scurt, este prevazuta o continuare a scaderii chiriilor, precum si un ritm sustinut de crestere a spatiilor neocupate.

Stocul de spatii de birouri existent pe piata bucuresteana este estimat la 1,4 millioane mp.

Conform reprezentantilor King Sturge cererea pentru astfel de spatii a cunoscut o crestere pronuntata in ultimii ani, inclusiv in 2008. In ciuda primelor semne de incetinire a activitatii de ocupare in T4 2008, spatiile ocupate la nivelul intregului an au ajuns la un record de 255.000 mp.

Activitatea a continuat sa se diminueze in prima jumatate a acestui an, doar 30.000 mp fiind ocupati in Capitala. In ciuda previziunilor conform carora cererea va reveni in a doua parte a anului, este foarte putin probabil ca gradul de ocupare sa atinga nivelul inregistrat anul trecut, se mai arata in studiul citat.

Stocul de birouri din Bucuresti este inca foarte modest comparativ cu tarile vecine. Avand in vedere proiectele aflate in dezvoltare, aproximativ 300.000 mp sunt planificati pentru livrare in 2009, cu 134.000 mp deja finalizati in primul semestru. Totusi, pe fondul scaderii considerabile a cererii, este posibil ca dezvoltarea unor proiecte sa fie oprita pentru o anumita perioada de timp.

Rata de neocupare la nivelul Capitalei a cunoscut o crestere semnificativa, de la 4% la sfarsitul lui 2008 la un nivel actual de 10%, cu cele mai mari procente inregistrate in apropierea zonelor limitrofe ale orasului, cum ar fi zona Pipera. Aceasta crestere este alimentata de migrarea companiilor catre spatii de birouri mai mici si mai ieftine si de cresterea stocului de spatii finalizate.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

 


Nu exista comentarii