Chiriile pentru spatiile de birouri din Bucuresti sunt in scadere


Conform BNP Paribas Real Estate, tendinta a aparut pe fondul scaderii cererii, cresterii stocului de spatii si disponibilitatii ridicate a spatiilor de birouri destinate sub-inchirierii.

Anul trecut, scaderea chiriilor s-a facut simtita la nivelul tuturor cladirilor, indiferent de clasa din care fac parte, se arata in studiul "European Real Estate Office and Investment Market", Editia 2009, realizat de BNP Paribas Real Estate.

In a doua jumatate a anului trecut, chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A, situate in zonele centrale si central-nordice din Capitala, s-au situat la aproximativ 258 de euro/mp/an. Valoarea a inregistrat o scadere de 10%, comparativ cu prima jumatate a lui 2008.

In prezent, chiriile pentru spatiile de birouri de clasa B, aflate in zonele limitrofe din Bucuresti, se situeaza intre 180 euro - 216 euro mp/an.

In 2008, activitatea de inchiriere a fost influentata in mod negativ de inrautatirea conditiilor economice. Situatie in care chiriasii si-au reconsiderat planurile de relocare sau extindere, adoptand o pozitie de asteptare fata de contextul din piata. Astfel, ei au cautat sa creasca eficienta spatiilor de birouri, pe fondul reducerii costurilor totale implicate de ocuparea acestora.

Pe langa scaderea cererii, a avut loc si sporirea ofertei pentru spatiile de birouri, proiectele finalizate in 2008 contribuind cu 1,9 milioane mp la marirea stocului existent. La acest stoc s-au adaugat spatiile destinate sub-inchirierii, oferite de chiriasii care si-au restrans activitatea si au ramas cu un surplus de spatiu.

Pentru 2009, studiul BNP Paribas preconizeaza o crestere a stocului de birouri cu 450.000 mp, fapt ce va contribui la continuarea scaderii chiriilor pe acest segment. Asta in conditiile in care se asteapta ca situatia economica nefavorabila sa continue sa afecteze activitatea de inchiriere.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii