Chiriile spatiilor comerciale din Bucuresti au crescut in T3


Conform CB Richard Ellis (CBRE), in trimiestru al treilea din 2008, chiriile birourilor au ramas constate, dar pe retail au crescut cu 7,7%.

Un metru patrat, intr-o zona centrala din Capitala, se inchiriaza, lunar, cu 22 euro pentru spatiile de birouri si 140 euro pentru cele din retail, se arata in comunicatul de presa.

Datele au la baza studiul "Indexul de Chirii” al companiei consultanta imobiliara CBRE, care ia in calcul 49 de orase din Europa.

Conform acestuia, anual, pentru un metru patrat intr-o cladire de birouri din Bucuresti se platesc 264 euro, iar pentru unul intr-un spatiu comercial 1.680 euro. Fata de aceeasi perioada de anul trecut, in prezent, nivelul chiriilor pentru birouri este cu 10% mai mare, iar al spatiilor comerciale cu 27,3% mai ridicat.

Desi in ultimi ani chiriile au urcat, in prezent, tendinta la nivelul Europei este de scadere, ca urmare a situatiei de pe pietele financiare, care a dus la reducerea cererii. Indexul de inchirieri birouri pentru regiunea EU-15 a scazut cu 0,2% in trimestrul al treilea din 2008 fata de trimestrul anterior, reducand rata de crestere anuala cu 5%.

Indexul de chirii pentru retail in regiunea EU-15 a scazut cu 0.1% in timpul trimestrului, reducand astfel rata de crestere anuala la 4.6%. Insa, reprezentantii CBRE considera ca acest fapt poate contribui la reducerea generala a costurilor de ocupare pentru corporatii.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii