CNIPMMR propune 8 masuri pentru a atenua dificultatile companiilor


Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului, motiveaza ca propunerile au fost facute dupa ce in ultimele doua - trei saptamani companiile au resimtit acut reducerea veniturilor.

Reprezentantii CNIPMMR (Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania) au spus in cadrul unei conferinte de presa ca sunt nemultumiti de normele CEC-ului si Eximbank-ului in acordarea creditelor, sustinand ca sunt mai drastice decat la celelalte banci.

Ei considera ca firmele au dificultati si pentru ca Ministerul Finantelor Publice nu le permite sa plateasca taxele proprietatilor la o valoare actuala, care este mai redusa decat cea de anul trecut.

De asemenea, reprezentantii CNIPMMR spun ca ar fi nevoie ca pe termen scurt sa li se permita companiilor sa intarzie unele plati in ceea priveste datoriile la stat, pentru ca acestea sa poata sa isi continue activitatea.

Portrivit CNIPMMR, scopul propunerilor Consiliului este de a nu se ajunge la o scadere a economiei Romaniei cu 4%, asa cum prognozeaza Fondul Monetar International, ci ca evolutia acesteia sa se mentina la nivelul de anul trecut, au mentionat reprezentantii organizatiei.

Printre masurile propuse de CNIPMMR se numara redresarea economica pe termen scurt si mediu prin investitii in inovatie, infrastructura, cercetare si educatie, adaptarea politicilor de pe piata fortei de munca, simplificarea accesului la finantare pentru IMM-uri, un imprumut european dintr-un fond european de investitii si reorganizarea durabila a pietelor financiare. In plus, Consiliul solicita din partea UE solidaritate in ceea ce priveste statele membre cu difilcutati ale balantei de plati, mai ales noile tari.

O alta propunere este de a relansa Strategia Lisabona dupa 2010, care sa reinnoiasca domeniile prioritare si sa ii dea acesteia o noua dimensiune.
O baza industriala solida pentru economia europeana este o alta solutie propusa. Stabilirea prioritatilor pentru ca IMM-urile sa devina motor de crestere economica si de ocupare a fortei de munca este cea de-a patra propunere. Sprijinirea cercetarii si dezvoltarii din UE si un sistem financiar care sa relanseze economia sociala de piata sunt urmatoarele solutii ale CNIPMMR.

Iar modificarea politicii de coeziune in ceea ce priveste legislatia si practicile pentru acordarea fondurilor europene, precum si un nou program european de actiune sociala sunt ultimele doua propuneri ale CNIPMMR.

Pentru a se simti efectul acestor masuri este nevoie ca acestea sa fie adoptate in doua - trei saptamani, mai sustin reprezentantii Consiliului.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii