Coface a redus ratingul de tara al Romaniei cu un punct
Conform companiei de management a riscului de credit, ratingul de tara a ajuns de la A4- la B, nivelul fiind similar cu cel al Bulgariei.
Ratingul de tara Coface indica nivelul mediu de risc pe care companiile il prezinta in propriile tranzactii comerciale, se arata in comunicatul de presa. De mentionat ca acest nivel nu reprezinta un ghid pentru ratingul fiecarei companii, care se stabileste dupa propriile caracteristici ale acesteia.
Puterea financiara a companiilor din majoritatea tarilor europene este in continua scadere, se mai spune in comunicatul de presa.
“Comportamentul de plata al companiilor romanesti s-a deteriorat semnificativ incepand cu luna octombrie 2008. Incidentele de neplata au crescut in medie cu peste 500% fata de media primelor 9 luni din 2008. Socul violent produs de criza asupra companiilor a condus la un numar record de falimente atat pentru 2008 cu o crestere de 120% fata de 2007, care se va intensifica in 2009”, spune Cristian Ionescu, Country Cluster Manager Romania, Bulgaria, Slovacia.
Cele mai afectate au fost companiile dependente de finantare bancara sau externa. In cazul multora dintre ele, daca au ramas fara finantare din aceste surse, au intrat in colaps, ceea ce a avut efect asupra tuturor creditorilor acestora.
Situatia in regiune
Pe langa Romania si Bulgaria, si ratingul celorlalte tari din Europa Centrala si de Est a fost scazut, in general, cu un punct. Astfel, Ungaria si Lituania au ajuns de la A3- la A4, iar Polonia si Cehia au fost puse sub supraveghere negativa, cu o reducere a ratingului de la A3 la A3-, respectiv A2, A2-.
O astfel de reducere au avut si Rusia si Ucraina, care incheie clasamentul cu ratinguri de C respectiv D. Estonia si Letonia au inregistrat cea mai mare reducere ratingul de tara, cu 2 puncte, de la A3 la A4 si respectiv de la A4 la B. Tara mai putin depunctata si considerata cu un risc mai scazut, dar cu o scadere a ratingului, este Slovenia, rating A1-, de la A2.
”Toate tarile din Europa Centrala si de Est au suferit o scadere a ratingului. Ratingul majoritatii tarilor a fost redus cu un punct (pe o scara de la 1 la 13), sau cu doua, in cazul celor mai afectate tari (respectiv Spania, Regatul Unit si Irlanda)”, se mentioneaza in comunicatul de presa.
De ce au scazut ratingurile
Un factor care a contribuit la reducerea riscului este evolutia cursului de schimb. In Romania, leul a scazut fata de dolar cu aproximativ 14% anul trecut, iar in primul trimestru din acest an, cu 10%.
Exodul de capital si goana dupa lichidicati au scazut cursurile de schimb pentru monedele emergente in medie cu 15%, pentru primele 28 de tari emergente, pentru anul trecut.
“In plus, in Europa emergenta, povara serviciului datoriei externe este cumulata cu serviciul datoriei interne, din cauza proportiei mari de credite denominate in euro”, se mai mentioneaza in comunicat.
La evolutia cursului de schimb a contribuit si deficitului de cont curent. Romania se afla printre tarile emergente cu cea mai mare reducere a deficitului de cont curent, ca urmare a scaderii exportului.
In plus, pe fondul unei recesiuni in expansiune, principalul risc din Europa Centrala si de Este este reprezentat de exodul capitalului nerezident asociat cu teama de risc in continua crestere. Urmarea acestui fapt este o criza a increderii rezidentilor, asteptandu-se astfel ca o noua cadere a cursurilor de schimb. Cel mai mare risc este in cazul Rusiei.
Alt factor de risc din tarile emergente este cresterea creditarii interne finantate de cele mai multe ori prin credite nerezidente (de banci straine) acordate bancilor locale - de multe ori sucursale ale respectivelor banci straine - sau companiilor.
“Examinarea numai a datelor despre creditarea interna (credite extinse de bancile rezidente) releva prezenta de bule de creditare speculativa in multe dintre economiile din Europa emergenta”, se subliniaza in comunicat.
Astfel, Romania este alaturi de Bulgaria, Ucraina, Letonia, Estonia si Rusia, una dintre tarile cu o crestere medie a creditarii sectorului privat, in anii 2006 – 2007, intre 40% - 60%, in timp ce creditarea aceluiasi sector in raport cu PIB-ul s-a situat in intervalul 40% - 100%.
In regiunile profund vulnerabile, Romania se afla din nou pe lista tarilor cu risc ridicat, alaturi de statele baltice, Bulgaria, Rusia si Ucraina. Cresterea ratelor de creditare cu 50 pana la 70% reprezinta in mod uzual o sursa de ingrijorare. Pe de alta parte, cresterea raportului agregat creditare-PIB nu reprezinta de regula o anomalie pentru economiile emergente, deoarece dezvoltarea intermedierii financiare face parte din procesul de recuperare, atingand un nivel de aproape 100% in Europa Occidentala, dar procesul trebuie tinut sub control, se mai spune in comunicat.
“Apogeul crizei va fi atins in prima jumatate a anului 2009. Dupa principalele noastre estimari, criza va lua sfarsit in cea de-a doua jumatate a anului 2009, odata ce economia de mondiala va inceta sa scada. Avem in vedere o redresare la inceputul lui 2010, chiar daca aceasta va fi una anevoioasa, din cauza procesului indelungat de reducere a datoriilor de catre agentii economici privati: persoane fizice si juridice si companii”, a spus François David, presedintele Coface.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.