Coface: anul trecut, au rezistat pe piata companiile cu un bun management, indiferent de domeniu


Anca Catrina, Credit Risk Manager la Coface Romania, a spus ca firmele care au reusit sa creasca s-au axat pe produse noi sau de nisa, care sa le asigure stabilitatea.

In cadrul unei conferinte de presa desfasurate astazi, reprezentanta Coface a mentionat ca aceste firme au mai avut o strategie buna - au stiut sa profite de oportunitatile aparute pe piata, chiar daca, de exemplu, se aflau in domeniul constructiilor.

Conform datelor Coface, situatia financiara a firmelor este in continuare dificila, din cauza cererii si a marjelor reduse.

Cristian Ionescu, Country Cluster Manager la Coface Romania, Bulgaria si Slovacia, estimeaza pentru acest an o crestere a numarului de firme aflate in insolventa.

Anul trecut, in primele noua luni, au fost aproape 15.500 de insolvente, din care in jur de 60% (aproape 9.400) in comert, constructii si transport, potrivit datelor Coface.

Sectoarele economice cel mai afectate de criza au fost constructii si materiale de constructii, metale, textile si distributie.

Sectoarele cel mai putin riscante au fost agricultura, industria petroliera si de hidrocarburi, servicii de telecomunicatii si utilitati publice.

Cristian Ionescu spune ca acestea sunt si sectoarele in care accesul de intrare pe piata este dificil, deoarece trebuie respectate multe reglementari si este nevoie de o finantare importanta.

El precizeaza ca in tara noastra neplatile intre firme au ajuns la un nivel satisfacator, ceea ce arata ca firmele s-au adaptat la mediul economic.

Coface a mentinut ratingul de tara al Romaniei la B (mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze, in continuare, un istoric al platilor deja sarac). Acest rating a fost primit prima data de Romania in ianuarie anul trecut, fiind in scadere de la A1 (un istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati, din cauza unui mediu economic si politic care se deterioreaza, dar probabilitatea de neplata este inca admisibila).

Cristian Ionescu a mai spus ca in acest an economia Romaniei poate creste cu 1,5%, daca mediul politic va ramane stabil si nu se va lua nicio masura care sa modifice climatul economic actual.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii