Colliers: Acum este momentul potrivit pentru a analiza piata de birouri si a actiona


Potrivit unui raport de piata realizat de Colliers, 2010 reprezinta o perioada ideala pentru reducerea costurilor cu inchirierea, prin contractarea de spatii potrivite la un nivel sustenabil al chiriei.

Desi in 2009 s-a inregistrat o oferta record de cladiri noi, conditiile economice dificile au cauzat scaderea tranzactiilor cu spatii de birouri, ceea ce a condus la rate de neocupare ridicate si chirii mai scazute, se arata in raportul citat.


Oferta de spatii de birouri in 2009
Anul trecut, au fost livrate pe piata bucuresteana aproximativ 405.000 mp de spatii moderne si de calitate, de doua ori mai mult decat in 2008. Aceste spatii sunt localizate in cadrul proiectelor la care lucrarile au inceput in perioada de crestere a pietei (2007 - 2008) si a caror dezvoltare a durat intre 12 si 20 de luni.

Doar un procent de 15% din totalul spatiilor livrate este localizat in zona centrala a Capitalei, in timp de restul spatiilor au fost impartite relativ egal intre semi-centru si periferie.

La finalul anului trecut, stocul total de spatii de birouri a atins 1.250.000 mp, in Bucuresti.


Cererea de spatii de birouri in 2009
La nivelul anului trecut, s-au inchiriat circa 90.000 mp, uniform distribuiti intre cele trei zone ale Capitalei - centru, semi-centru si periferie. Suprafata medie inchiriata pe piata s-a situat in jurul valorii de 1.300 mp.

Comparativ cu anul 2008, anul trecut, volumul de spatii de birouri absorbit de piata bucuresteana a scazut cu 60%. In 2008, circa 80% din activitatea de inchiriere a fost determinata de pre-inchirieri, in timp ce in 2009 nicio suprafata nu a fost pre-inchiriata.

Pana la finalul lui 2009, rata de neocupare a crescut considerabil in toate zonele Bucurestiului, fapt ce s-a concretizat intr-o rata medie de neocupare de 18%, dupa ce in 2007 aceasta a fost de 0% si in 2008 ajunsese la 3%.


Nivelul chiriei

In 2008, chiria pentru zona centrala a Capitalei se situa in intervalul 22 de euro - 24 de euro/mp. La nivelul anului trecut, nivelul chiriilor a scazut cu 20%, sub pragul de 20 de euro/mp. In zonele semi-centrala si periferica s-a inregistrat o descrestere asemanatoare.

Desi chiriile s-au redus, costurile de relocare au fost destul de ridicate, determinand majoritatea companiilor sa gaseasca solutii pe termen scurt si sa incerce sa renegocieze sau sa subinchirieze parte din spatiul pe care l-au contractat deja.

Pe de alta parte, in incercarea de a-si face proiectele mai atractive pentru chiriasi, proprietarii au devenit mai flexibili, oferind stimulente cum ar fi luni fara plata chiriei si sume de bani pentru acoperirea cheltuielilor de amenajare a spatiilor. Pentru chiriasi, astfel de masuri au avantajul de a reduce chiria efectiva.


Previziuni
Potrivit Colliers, anul 2010 va aduce pe piata din Bucuresti aproximativ 200.000 mp de spatii noi de birouri, cu 50% mai putin decat suprafata livrata in 2009.

Per ansamblu, chiriile isi vor mentine trendul descendent din 2009, cu o scadere aditionala de 10% pana la 15%. In unele zone, unde ratele de neocupare inregistreaza deja un nivel ridicat, ar putea fi vorba de scaderi de circa 20%. In aceste conditii, companiile care au inchiriat spatii de birouri in diferite zone sau cladiri, au oportunitatea de a-si consolida spatiile intr-un singur spatiu, in termeni mai favorabili.

Cladirile localizate in zona centrala a Bucurestiului, cu acces bun, vor fi disponibile la chirii mai scazute, comparativ cu 2008 si 2009, devenind interesante pentru o plaja mai larga de clienti. Pentru zona centrala, Colliers estimeaza ca rata de neocupare nu va depasi 10%, in vreme ce pe piata spatiilor de birouri in ansamblu se asteapta ca rata de neocupare sa atinga 20% - 25%.

Potrivit raportului citat, acele companii care au analizat piata in 2009 in cautarea unor spatii mai bune la chirii accesibile insa nu s-au angajat in niciun contract, probabil anul acesta vor lua o decizie. Astfel, Colliers estimeaza o crestere a activitatii cu circa 50%.

De asemenea, proprietarii vor ramane flexibili in negocierile cu potentialii chiriasi, continuand sa ofere stimulente pentru amenajarea spatiilor si perioade fara plata chiriei, micsorand astfel chiriile efective.

Pe termen lung, deoarece nu se asteapta sa existe o oferta noua semnificativa in 2011, iar economia si afacerile sunt previzionate sa evolueze pe un trend ascendent, reprezentantii Colliers sunt de parere ca echilibrul pietei se va schimba din nou. In aceasta situatie, 2010 va reprezenta cel mai bun moment pentru chiriasi sa contracteze spatiul potrivit.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii