Colliers: Pana la finalul anului, am putea asista la o scadere a spatiilor industriale disponibile
Potrivit reprezentantilor Colliers, aceasta tendinta se va inregistra pe masura ce conditiile pietei se imbunatatesc. Ei mai sunt de parere ca, odata cu ocuparea spatiilor, proprietarii nu vor mai fi la fel de flexibili ca in prezent.
Viorel Opait, manager Divizia de inchirieri spatii industriale a Colliers, spune ca, din motivele enumarate mai sus, perioada actuala este cea mai potrivita pentru chiriasii care doresc sa renegocieze contractele sau sa-si relocheze operatiunile, se arata in comunicatul de presa.
Potrivit unui raport de piata realizat de Colliers, 2009 a reprezentat un an linistit pentru piata industriala. Nivelul scazut al livrarilor a facut ca stocul de spatii industriale sa inregistreze doar o crestere usoara, in timp ce, pe parcursul anului, cererea pentru astfel de spatii a fost slaba. Primele tranzactii importante au fost inregistrate la finalul celui de-al doilea semestru.
Stocul de spatii industriale
La sfarsitul anului trecut, stocul de spatii industriale din Bucuresti si imprejurimi a ramas aproape la acelasi nivel ca in 2008. Doar 33.000 mp de spatii noi au fost livrate pe piata, in scadere cu 90%, fata de anul precedent. Astfel, stocul total de spatii industriale si logistice a atins aproximativ 900.000 mp.
Pe fondul conditiilor economice recente, dezvoltatorii au oprit sau amanat lucrarile la majoritatea proiectelor. Spatiile care au fost livrate in 2009 au reprezentat extensii ale parcurilor existente a caror constructie a inceput in prima parte a anului 2008.
In conditiile actuale, disponibilitatea spatiilor a inceput sa devina o problema vizibila pe piata, se mai arata in raportul citat. Spatiile mari sunt greu de gasit, doar o unitate mai mare de 10.000 mp fiind disponibila pentru chiriasii potentiali. Majoritatea parcurilor logistice au unitati disponibile cu suprafete cuprinse intre 1.000 si 3.000 mp.
In afara Bucurestiului, Helios Phoenix a livrat 15.000 mp in cadrul proiectului Olympian Logistic Park din Brasov. Alte proiecte au fost amanate, din cauza optiunilor de finantare restranse si a gradului de risc ridicat.
Cererea pe piata spatiilor industriale
Cererea pentru spatii industriale si logistice a inregistrat de asemenea o scadere de-a lungul anului 2009. Un total de aproape 100.000 mp au fost inchiriati in 2009, aproximativ 50% din volumul inregistrat cu un an in urma.
Din cauza incertitudinii generale legata de inrautatirea conditiilor economice, la finalul anului 2008 si inceputul lui 2009, companiile au inghetat activitatile de extindere. Potrivit Colliers, acesta este principalul motiv pentru care primul trimestru al anului a inregistrat o activitate foarte scazuta, doar 6.000 mp de spatii tranzactionate. Pe masura ce companiile s-au adaptat la noua realitate din piata, inchirierile au inceput sa creasca usor.
In incercarea de a reduce costurile, chiriasii au inceput sa-si renegocieze chiriile, sa reduca spatiul ocupat sau sa se relocheze in spatii mai avantajoase din punct de vedere financiar. Astfel de masuri au facut ca rata de neocupare sa se tripleze fata de nivelul din 2008, stabilizandu-se la 12%, la finalul lui 2009.
Nivelul chiriilor pe piata spatiilor industriale
Potrivit Colliers, pe fondul schimbarilor care s-au produs in piata, castigatorii au fost reprezentati de chiriasii mai mici care au avut mai multe optiuni in ceea ce priveste spatiul logistic. Astfel de chiriasi, in cautare de unitati de depozitare mici (mai putin de 3.000 mp) ar putea gasi spatiu disponibil la o chirie redusa cu 10% - 15%, comparativ cu anul precendent.
Pe de alta parte, gasirea si contractarea unitatilor mari a reprezentat un proces mai dificil. Astfel, chiriile pentru aceste spatii nu au inregistrat modificari majore. Prin urmare, marja intre chiria minima si chiria maxima pe piata s-a redus semnificativ in 2009.
Previziuni
Millenium Logistic Park a fost singura dezvoltare speculativa in constructie la sfarsitul anului trecut, constructie ce va adauga 20.000 mp la stocul de spatii industriale din zona de sud a Bucurestiului, se mai arata in raportul citat. Avand in vedere aceasta situatie, reprezentantii Colliers sunt de parere ca nu vom mai vedea niciun proiect industrial nou livrat inainte de a doua jumatate a acestui an.
Prin urmare, chiriasii cu cerinte mari vor fi nevoiti sa apeleze fie la pre-inchirierea spatiului, fie la contractarea constructiei unui spatiu potrivit cerintelor lor, cu scopul de a obtine un nivel bun al chiriei sau, pur si simplu, pentru a-si asigura nevoia de spatiu.
Pe de alta parte, chiriasii care au nevoie de spatii mai mici, pot profita de pe urma gradului actual de neocupare si obtine o localizare mai buna, chirii competitive si conditii contractuale favorabile.
Reprezentantii Colliers estimeaza ca rata de neocupare va mai creste pe termen scurt, pana la nivelul de 14%, in 2010, deoarece unii chiriasi vor elibera spatii in primul trimestru al anului.
Conform raportului citat, pietele din afara Bucurestiului sunt si ele in curs de dezvoltare in ceea ce priveste cresterea stocului de spatii industriale, in special in orase precum Ploiesti sau Timisoara. Astfel, anul viitor, West Park din Ploiesti va aduce pe piata 30.000 mp de spatii de depozitare moderne, contractate in totalitate de Unilever. In Timisoara, Invest4See va livra prima faza de 12.000 mp a proiectului Timisoara Airport Park, a carui constructie a inceput in 2009.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.