Comisia Europeana vrea sa investeasca mai mult in cercetare si inovare


Comisia Europeana a prezentat programul "Orizont 2020" pentru investitii in cercetare si inovare pentru perioada 2014 - 2020, care are un buget de 80 de miliarde de euro."Orizont 2020" este primul program care reuneste in cadrul unui program unic toate fondurile Uniunii Europene (UE) destinate cercetarii si inovarii, concentrandu-se asupra transformarii descoperirilor stiintifice in produse si servicii inovatoare, care ofera oportunitati de afaceri si imbunatatesc viata oamenilor, se arata in comunicatul de presa.

Johannes Klumpers, membru in Directoratul General pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene, a spus, in cadrul unei conferinte de presa, ca suma de 80 de miliarde de euro poate fi de fapt 90 de miliarde de euro, pana cand va ajunge sa fie aprobat acest buget, peste trei ani.

Din programul "Orizont 2020", cea mai mare parte (31,7 miliarde de euro) va fi alocata pentru sase teme - cheie: sanatatea, schimbarile demografice si bunastarea; securitatea alimentara, agricultura durabila, cercetarea in domeniul marin si maritim si bioeconomia; sursele de energie sigure, ecologice si eficiente; mijloacele de transport inteligente, ecologice si integrate; combaterea schimbarilor climatice, utilizarea eficienta a resurselor si materiilor prime, precum si societatile sigure, inovatoare si incluzive.

Pentru sprijinirea pozitiei UE ca lider mondial in domeniul stiintei vor fi disponibili 24,6 miliarde de euro.

Pentru a fi lider in domeniul inovarii industriale, UE vrea sa foloseasca 17,9 miliarde de euro, din care 13,7 miliarde de euro in tehnologii cheie si restul pentru acces sporit la capital si sprijin pentru IMM-uri.

De asemenea, Institutul European de Inovare si Tehnologie (EIT) va primi fonduri de 2,8 miliarde de euro, iar alte 2,5 miliarde de euro vor fi folosite pentru un program complementar nou, destinat sa stimuleze competitivitatea si inovarea la nivelul IMM-urilor.

Unul din obiectivele-cheie este reducerea cu 100 de zile, in medie, a intervalului de timp dintre solicitarea unui grant si primirea finantarii.

Pentru acest program si pentru bugetul UE, anul acesta, la sfarsitul lui noiembrie, au inceput negocierile dintre Parlamentul European si Consiliul European, urmand sa fie aprobat la sfarsitului lui 2013.

Johannes Klumpers a subliniat ca UE intentioneaza sa-si modifice mult strategia de dezvoltare. Astfel, UE vrea sa aloce aproape 50% din bugetul pentru 2014 - 2020 (491 miliarde de euro din 1.025 miliarde de euro) pentru dezvoltarea activitatilor mici si incluziune. Acum aproape 20 de ani, bugetul UE a fost alocat in proportie de circa 65% pentru agricultura.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii