Consultantii spun ca sunt oportunitati pe piata imobiliara, in special in retail si industrial
Afirmatia ii apartine lui Cristian Ustinescu, Head of Investment la compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox. El completeaza ca dezvoltatorii imobiliari care vor incepe sa construiasca acum vor face afaceri bune.
Cristian Ustinescu a mai spus, in cadrul unui forum organizat de EuropaProperty, ca in Romania, in zonele din afara Bucurestiului, oportunitatile imobiliare sunt in retail, ca urmare a extinderii retailerilor, si in industrial, ca urmare a extinderii celor din automotive si a catorva fabrici.
Klaus Reisenauer, Partener al Oasis Development, a spus ca, in urmatorii ani, in Romania se vor dezvolta mai mult parcuri de retail (n.red. - cuprind mai multi mari retaileri, care ocupa cate o cladire, si un centru comercial) si nu centre comerciale, deoarece chiriile sunt acelasi in ambele tipuri de proiecte, astfel ca dezvoltatorii nu au niciun motiv sa investeasca mai mult, fara sa poata obtine beneficii din acest lucru.
Cristian Ustinescu a mentionat ca in marile orase din tara piata de birouri este ignorata de investiori, deoarece este dependenta de anumiti chiriasi. El a dat exemplul negativ al unor companiii care au renuntat la extinderea in Cluj-Napoca, ceea ce a redus cererea pe piata de birouri.
"Piata de birouri din afara Bucurestiului este nesigura si este riscanta, din cauza marimii pietei", a subliniat Cristian Ustinescu.
Adrian Rusu, Senior Tax Manager la Ernst&Young (E&Y), a spus ca, in urmatoarea perioada, vor incepe lucrarile de constructie la cateva proiecte de retail si birouri.
Ward Stocker, Investment Director la King Sturge, le recomanda dezvoltatorilor si investitorilor sa se uite intai la Bucuresti, atunci cand se gandesc la un proiect in tara noastra.
Participantii la forum au spus ca, pentru a putea avea succes si pentru a putea vinde proprietatile, dezvoltatorii vor trebuie sa construiasca imobile de calitate, pentru a reduce din costurile de operare si pentru a le oferi conditii mai bune chiriasilor. Acest lucru a dus la cresterea interesului pentru cladiri verzi.
Steven Borncamp, presedinte Romanian Green Building Council, a spus ca dezvoltatorii au pregatite mai multe proiecte de birouri verzi, care urmeaza sa fie construite in urmatorii ani.
Babis Pandis, Managing Partner la Bluehouse Development, a spus ca piata imobiliara a devenit mai dificila decat acum trei ani si nu mai este pentru oricine are niste bani si vrea sa-i investeasca astfel.
Adrian Rus a mentionat ca nu vede multe tranzactii pe piata imobiliara in acest an. Unul dintre motive este finantarea limitata de la banci.
Conform datelor E&Y, in primul trimestru din acest an, s-au vazut semne de recuperare a pietei imobiliare de investitii, iar 18% din totalul valorii pietei de fuziuni si achizitii a fost reprezentat de imobiliare (zece tranzactii).
De exemplu, in acest an, Bluehouse Development a achizitionat doua proprietati, magazinul Praktiker din Craiova si cladirea de birouri Astoria din Bucuresti, in care a investit 20 de milioane de euro.
Cristian Ustinescu si Babis Pandis au sustinut ca in momentul in care se face o tranzactie imobiliara nu mai trebuie acordata atat de multa atentie randamentului investitiei (yield), deoarece sunt multe alte aspecte la care trebuie sa fie atent un investitor - pozitionarea cladirii, specificatiile acesteia, veniturile aduse si problemele ascunse (legate de cladire sau de finantare).
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.