Copiii oamenilor de afaceri primesc lectii de business inca de la varsta de cativa ani
Ioana Radu von Saucken (fiica lui Octavian Radu), Ioana Sucu, Andrei Pogonaru, Daniel Enache si Andrei Alecu au inceput sa invete business din familie iar acum toti sunt antreprenori.
Radu Enache, proprietarul lantului hotelier Continental Hotels, a spus, in cadrul conferintei Antreprenor - In familie, organizata de Money Express, ca un antreprenor are nevoie de trei lucruri - disciplina, disciplina, disciplina.
Fiul sau, Daniel Enache a completat ca, pe langa disciplina, conteaza si mediul in care se invarte copilul si faptul ca toti din familie (bunicul, mama, tatal) sunt antreprenori, astfel ca, pentru el, a incepe o afacere proprie a fost ceva natural.
Ioana Radu von Sauncken a spus si ea ca exemplele si mediul familial au un mare rol in fomarea ca viitor antreprenor.
Radu Enache ii aseamana pe antreprenori cu Gulliver, cel care prinde toate corabiile dusmanilor si le trage dupa el (personajul din cartea scrisa de Jonathan Swift).
Cum colaboreaza parintii si copii
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania si actionar in mai multe afaceri, aseamana antreprenoriatul in familie cu predarea de stafeta in care cei doi (parinte si copil) alearga unul langa celalalt si, in plus, fiecare vine cu ceva al lui.
Andrei Pogonaru a subliniat ca este nevoie de incredere pentru a se face succesiunea.
Pentru a colabora impreuna, Florin si Andrei Pogonaru au mentionat ca au un dialog permanent, pentru a-si calibra deciziile.
Florin Pogonaru a adaugat printre valorile care-i fac sa colaboreze bine sunt prietenia si creativitatea.
Lectiile invatate
Daniel Enache a spus ca de la tatal sau a invatat perseverenta, iar de la mama sa creativitatea si ambitia pentru lucrurile bine facute.
"Ce am invatat de la tatal meu este logica. Daca incerci sa negociezi cu el, pierzi. De la mama am invatat sa fii creativ, sa explorezi alte zone. Asta inseamna ca in 99% dintre cazuri (cand negociaza cu tatal sau) il enervez", a adaugat Daniel Enache.
Daniel Enache a mai spus ca a invatat mult din faptul ca prima sa firma a falimentat.
"Esecurile sunt lucrurile de care n-ar trebui sa ne ferim, sa le acceptam si sa le intelegem. Ca ai avut un esec inseamna ca n-a fost asa cum ai vrut tu sa fie", a precizat Daniel Enache.
Andrei Alecu a spus ca, de cele mai multe ori, atunci cand se sfatuieste cu tatal sau (Marian Alecu, care a condus 16 ani McDonalds Romania si in prezent este implicat in mai multe afaceri), acesta din urma are dreptate.
Marian Alecu incearca sa-i insufle valorile culturii corporatiste fiului sau care, dupa studii si-a facut o afacere, fara sa lucreze in alta parte. De altfel, inca de cand fiul sau avea in jur de 8 ani, Marian Alecu il lua pe acesta la birou.
Florin Pogonaru a mai spus ca si generatia lui trebuie sa se adapteze la valorile generatiei fiului sau, printre aceste valori mentionand deschiderea la noi situatii si la gadgeturi (folosirea lor in afaceri).
Teorie versus practica
Camelia Sucu, presedinta Class Living, a subliniat ca educatia este importanta pentru toti parintii, indiferent ca sunt antreprenori sau nu, si ca acest lucru l-au realizat si oamenii care au intrat in mediul investitional dupa anii '90.
De altfel, toti cei cinci tineri antreprenori mentionati au studiat in strainatate.
"Tot ce imi doresc este sa inteleaga importanta educatiei (n.red. - cele doua fiice ale sale). Este mai usor sa inteleaga o problema cand sunt informate, nedorind sa le constrang imaginatia, sa lucreze intr-un domeniu, mobila", a precizat Camelia Sucu.
Ioana Radu von Sauncken a adaugat ca educatia in strainatate ofera o mai mare deschidere, deoarece acolo anumite lucruri sunt abordate altfel decat in tara noastra, si pentru ca, in strainatate, este incurajat spiritul antreprenorial.
Ioana Sucu a spus ca facultatea pe care o faci nu te conditioneaza sa urmezi domeniul respectiv, dar te organizeaza foarte mult.
"Am invatat mult in facultate, dar cel mai mult in practica. Traind la Londra am invatat o alta cultura, alt mediu si mi-am dorit sa ma intorc acasa si sa arata ce am invatat, sa pun in practica", a adaugat Ioana Sucu.
Andrei Alecu, Ioana Sucu, Andrei Pogonaru si Ioana Radu von Sauncken au spus ca important a fost si faptul ca au trait, cativa ani, departe de parinti, pentru ca au invatat sa se descurce singuri.
Care ar fi problemele
Florin Pgonaru si Marian Alecu au recunoscut ca intre ei si fiii lor exista diferente (de la tehnologie la viziune).
Camelia si Ioana Sucu, Radu si Daniel Enache au recunoscut ca, de multe ori, ies scantei in discutiile de afaceri dintre ei.
Daniel Enache a mai spus ca este greu ca tatal si fiul sa aiba aceeasi viziune (Radu si Daniel Enache colaboreaza impreuna la lantul hotelier Continental Hotels).
Florin Pogonaru si Radu Enache au spus ca la inceput le-a fost greu sa accepte si sa respecte opiniile fiilor lor.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.