Cota unica de 16% plaseaza Romania pe locul trei in UE la impozitul pe venit
Conform KPMG, in 2007, Romania avea cea mai mica cota unica din UE, ea fiind insa surclasata in 2008 de Bulgaria, cu o cota unica de 10%, si de Cehia, cu una de 15%.
Datele se regasesc in studiul Individual Income Tax Rate Survey 2008, realizat de KPMG International, care analizeaza cotele de impozit pe venit practicate in 87 de state, in perioada 2003 - 2008, se arata in comunicatul de presa.
“Cota unica de 16% a avut success in a relansa cresterea economica din Romania, nu numai pentru ca a oferit cetatenilor putere de cumparare crescuta, dar si pentru ca a facut mai putin costisitor pentru companii sa angajeze directori de top. Romania are o cota de impozit foarte competitiva si pentru profiturile companiilor, ceea ce a contribuit la atragerea investitiilor”, spune Patrick Leonard, Partener in cadrul Departamentului de Taxe al KPMG Romania.
Totusi, reprezentantii KPMG spun ca un regim fiscal favorabil consta in ceva mai mult decat cota impozitului pe venit. De exemplu, un nivel scazut al acesteia poate fi compensat de alti factori, cum ar fi impozitele indirecte.
“In Romania, sistemul fiscal este inca complicat, cu schimbari dese, care descurajeaza investitorii. Aceasta inseamna ca se pierde mult timp cu administrarea fiscala, ceea ce implica o reducere a resurselor umane si materialelor disponibile activitatilor productive”, adauga Niculae Done, Partener in cadrul Departamentului de Taxe al KPMG Romania.
De asemenea, chiar daca cota unica de 16% aplicata veniturilor persoanelor fizice este atractiva, alte taxe sunt foarte ridicate. Valentin Tic, Partener in cadrul KPMG Romania spune ca impozitul pe cladiri este de cateva ori mai mare decat in tarile vecine, iar acest lucru poate fi descurajator pentru afaceri.
“Este adevarat ca exista anumite exceptii pentru marii investitori, dar acestea sunt acordate de autoritatile locale si pot fi arbitrare. Asadar, lipsa de transparenta poate fi o problema pentru sistemul fiscal din Romania”, spune Valentin Tic.
La nivel national, cele mai ridicate cote de impozit din lume sunt suportate de locuitorii Danemarcei, cu o cota maxima de 59% pentru intreaga perioada de sase ani analizata in studiu. Pe locul urmator se afla suedezii, a caror cota a coborat anul trecut la 57%, iar apoi se claseaza olandezii, care au platit 52%.
Dintre cele 87 de tari in care a avut loc studiul, 33 au redus nivelul impozitului in ultimii sase ani si doar sapte au o cota marginala de impozit mai mare in 2008 decat aveau in 2003.Cele mai ridicate cote de impozit se regasesc in Europa, iar cele mai scazute sunt in America Latina.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.