Creditul furnizor - solutie ieftina a companiilor, pentru a-si sustine activitatea


Conform unui studiu Deloitte, 24% dintre respondenti spun ca aceasta este una dintre variante, procentul fiind in crestere fata de anul trecut, cand a fost de 18%.

A doua sursa de finantare este profitul reinvestit (22%, fata de 24%, anul trecut), se arata in studiul "Reguli intr-o lume noua - Se relanseaza competitia", care este o analiza din perspectiva directorilor executivi (CEO), realizata de Deloitte Romania, fiind la a doua editie.

Acest studiu a fost realizat in perioada 20 februarie - 30 aprilie, a acestui an, se arata in comunicatul de presa.

Pentru studiu au fost intervievati aproximativ 150 de directori executivi (CEO) din Romania care conduc afaceri de top, raportate la rezultatele financiare din 2008/ 2009 (bunuri de larg consum - 26%, servicii financiare - 17%, tehnologie, media si telecomunicatii - 13%, industria Prelucratoare - 22%, energie si resurse - 11%, industria medicala si farmaceutica - 9%, precum si aviatie si servicii de transport - 2%). In jur de jumatate din totalul raspunsurilor au rezultat din interviuri directe desfasurate de catre Partenerii si Directorii Deloitte Romania.

"Tinand cont ca Industria Imobiliara si de Constructii a fost afectata semnificativ de criza, companiile de profil nu au fost incluse in studiul din 2010, pentru a evita distorsionarea rezultatelor generale", se subliniaza in comunicatul de presa.

Vanzarea de active poate genera noi lichiditati, 11% dintre directorii executivi chestionati spunand ca o vor folosi mai mult in acest an.

Piata de fuziuni si achizitii (M&A - Mergers and Aquisitions) ramane intr-un con de umbra in acest an, 64% dintre directorii executivi chestionati eliminand aceasta initiativa strategica din agendele lor pe termen mediu.

"Companiile din industria bunurilor de consum si energiei si resurselor sunt cele mai interesate de fuziuni si achizitii in prima parte a anului 2010, in timp ce companiile din industriile tehnologie, media si telecomunicatii, precum si servicii financiare si-au exprimat interesul pentru a doua jumatate a anului", se adauga in studiu.

Principalele argumente pentru o tranzactie M&A sunt consolidarea pozitiei de piata (31%) si exploatarea sinergiilor (26%).

 

Creditul bancar
Companiile cauta solutii alternative de finantare, deoarece nu pot obtine resursele necesare de la banci.

Cererea pe piata bancara ramane scazuta, in conditiile in care companiile romanesti considera costul creditarii ridicat (25%) sau mai ridicat decat in trecut (41%).

Aproape o treime (28%) dintre participantii la studiu spun ca vor apela mai putin la creditele bancare pentru a-si finanta afacerea in 2010, in timp ce 11% spun ca le vor folosi mai mult (in scadere fata de 18%, anul trecut).

"Acest lucru arata ca directorii executivi isi restrang planurile de investitii si de extindere, cat timp companiile functioneaza in regim de supravietuire", se adauga in studiu.

Creditul este greu de accesat pentru 15% dintre respondenti, situatia accentuandu-se pentru cei din industria prelucratoare, imobiliare si a constructii si cei din farma si de servicii medicale.

Cu toate acestea pentru majoritatea industriilor (52%), creditul este disponibil, desi costurile au crescut semnificativ.

De asemenea, majoritatea companiilor participante la studiu (55%) spun ca restructurarea datoriilor nu se afla pe agenda lor de prioritati, 20% au inceput sau au finalizat deja un astfel de proces si 25% se pregatesc sa negocieze datoriile sau sunt interesati sa optimizeze baza datoriilor si structura costurilor financiare in acest an.

"Ramane de vazut daca urmatoarele luni ii vor determina sa isi schimbe punctul de vedere, luand in calcul mai ales cele mai recente evolutii de pe pietele financiare internationale, precum si constrangerile bugetare ale statului roman. Aceste constrangeri ar putea conduce in cele din urma la inasprirea regimului fiscal si, implicit, la reducerea consumului, iar unele companii s-ar putea vedea in situatia de a nu-si putea achita datoriile fara o restructurare prealabila", se adauga in studiu.

In pofida opiniei generalizate ca relatia dintre comunitatea de afaceri si sectorul bancar este tensionata, rezultatele studiului arata ca liderii in afaceri sunt multumiti in aceasta privinta, fie ca este vorba de cursul obisnuit al afacerilor sau de procesele de restructurare a datoriilor. Astfel, participantii la studiul definesc relatia lor cu bancile ca fiind foarte buna (41%), satisfacatoare (7%) sau buna (business as usual - 26%).

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii