Creste cererea pentru serviciile de leasing de personal sau munca temporara


    


Potrivit datelor Smartree, piata de leasing de personal a inregistrat cresteri de la an la an, atat din punct de vedere al volumului de angajati in regim temporar, cat si din punct de vedere al cifrei de afaceri, desi in Romania procentul angajatilor temporari din totalul angajatilor activi este incomparabil mai mic decat cel din tarile europene vestice, precum Anglia sau Germania, se mentioneaza intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii Smartree, agent autorizat de munca temporara, spun ca firme din industrii din ce in ce mai diverse apeleaza la aceasta forma de angajare.

Daca acest sistem de leasing de personal a fost utilizat la inceput ca raspuns al unor necesitati fluctuante de personal necalificat, in ultimii ani el este folosit de foarte multe dintre companiile multinationale in cautare de personal cu o pregatire temeinica si o educatie adecvata. Companiile cel mai active pe acest segment sunt call center-urile sau centrele de tip shared-services, consultanta IT, companiile din domeniul tehnologiei, telecom, dezvoltare software sau cele in care activitatea este de tip project-based.

In ceea ce priveste leasing-ul de personal, marile firme multinationale, cu un numar consistent de angajati, folosesc aceasta forma de angajare pentru a-si eficientiza costurile si pentru a elimina riscurile asociate unei angajari nedorite. De asemenea, este o metoda care poate fi practicata cu succes pentru ocuparea anumitor pozitii care nu au fost luate in calcul si bugetate in planul anual, dar pentru care se doreste angajarea de personal, indiferent de momentul anului”, spune Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Exista si segmentele de piata unde angajarile sunt influentate de factorul sezonier, mai ales in ce priveste munca necalificata, pentru care se apeleaza la leasing-ul de personal: manipulanti in depozite, personalul implicat in serviciile hoteliere, in retail, productie sau logistica. Leasing-ul de personal reprezinta o alternativa si pentru inlocuirea unor angajati care sunt inactivi o anumita perioada de timp, cum ar fi persoanele aflate in concediu de crestere a copilului.

Aceasta forma de angajare este cel mai des intalnita in orasele mari, precum Bucuresti, sau in zonele unde exista centre industriale sau facilitati importante de productie precum Timisoara, Craiova, Sibiu sau Cluj. 

Munca temporara are avantaje multiple pentru angajatori, care se traduc in primul rand in flexibilitate in ceea ce priveste numarul de angajati, eficientizarea costurilor si eliminarea riscurilor asociate angajarii. O agentie autorizata de leasing de personal preia toate sarcinile, incepand cu salarizarea, plata contributiilor sau a beneficiilor aferente. In plus, este solutia cea mai simpla de a acoperi nevoile fluctuante de personal din piata, mai ales in cazul companiilor fara entitate legala in Romania.

Majoritatea contractelor de leasing de personal gestionate de Smartree sunt incheiate pe o perioada medie de trei ani, aceasta fiind, de altfel si perioada maxima permisa de lege. Pentru unele firme, perioada contractuala poate fi asociata cu o perioada de proba in care noii angajati confirma sau nu compatibilitatea cu noul loc de munca. Astfel, in aproximativ o treime din cazuri, companiile propun angajatilor temporari contracte de munca permanente.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii