Cresterea chiriilor a determinat firmele sa amane relocarea
Conform unui studiu realizat de Colliers, in Bucuresti, firmele au luat aceasta decizie pentru ca spera intr-o scadere a chiriilor.
“In conditiile ofertei anuntate, chiriile se vor reduce numai in cateva dintre cladirile pozitionate in zonele secundare, cu un acces dificil, pe cand in zonle principale si in ariile secundare cu acces bun, acestea vor creste sau vor ramane stabile”, se arata intr-un studiul companiei de consultanta imobiliara Colliers International Romania.
In primele sase luni ale anului, chiriile pentru spatiile de birouri din Bucuresti au urcat fata de anul trecut, ajungand in cladirile finalizate din zonele centrale la o medie de 24,5 de euro/mp/luna si la 17,5 euro/mp/luna in cele diin zonele secundare, datorita cererii mari.
Si chiriile pentru spatiile preinchiriate au urcat, pana la 20,3 de euro/mp/luna, in zonele centrale, si la 14,6 euro/mp /luna, in cele secundare. La aceste chirii se adauga TVA.
“Unii dintre dezvoltatori au preferat sa preinchirieze la un nivel mai scazut al chiriei, dar sa aiba spatiile ocupate de anumiti chiriasi, cu mult inainte ca imobilul sa fie gata”, se mai spune in studiu.
Unul dintre motivele saltului mare al chiriilor este acela ca multe dintre spatiile din 2007 au fost preinchiriate.
Chirii mai reduse se pot obtine in zonele cu acces dificil.
“In schimb, spatiile din prima categorie, precum si cele cu un acces buna vor continua sa fie insuficient, ducand la cresterea chiriilor”, se mai arata in studiu.
Pe langa chirii se mai achita costurile de mentenanta, care, in primele sase luni, au crescut, in medie, cu aproape 38,5% fata de anul trecut, ajungand la 4 - 5 euro/mp/luna. Diferentele intre aceste costuri sunt date de tipul si calitatea serviciilor oferite, in timp ce costurile pentru utilitati si taxele sunt cam la acelasi nivel.
Oferta
Pana la sfarsitul anului viitor, se estimeaza ca suprafata de spatii de birouri de calitate din Bucuresti va fi de 1,255 milioane mp. In primul semestru, finalizarea unor proiecte a urcat cu 25% suprafata de spatii de birouri de calitate din Capitala, la 735.000 mp.
“Este probabil pentru ultima data cand stocul de birouri in zone centrale (385.000 mp) este mai ridicat decat in cele secundare (350.000 mp), la sfarsitul lui 2008 situatia urmand sa se inverseze”, se mai arata in studiu.
S-a ajuns la aceasta situatie pentru ca terenurile din zona centrala sunt rare si prea scumpe pentru dezvoltarea de astfel de spatii, ducand la cresterea chriilor.
In continuare, in topul preferintelor este nordul Capitalei, care a reprezentat 55% din suprafata inchiriata in primul semestru, urmat de vest cu 27%, si de centru, cu 12%.
Suprafata si perioada
In primele sase luni, suprafata de spatii de calitate inchiriate sau preinchiriate a fost cu 10% mai mare in primul semestru fata de primul semestru de anul trecut, ajungand la 125.000 mp.
In conditiile in care nici un spatiu nu este disponibil pentru inchiriere imediat, cele mai multe dintre tranzactii, 84%, au fost de preinchiriere pentru cladiri care vor fi gata peste 12 - 18 luni. De asemenea, cea mai mare parte dintre tranzactii, 85.000 mp, a vizat spatii din zonele secundare.
“Chiriasii care solicitau spatii mari de birouri in zonele prime si centrale au fost nevoiti sa se indrepte spre zonele secundare pentru a le obtine, unde sunt disponibile si mai ieftine decat in prima varianta”, se mentioneaza in studiu.
In zona centrala s-au mutat chiriasii care au dorit spatii mai mici, de maximum 500 mp sau un etaj, atata timp cat chiriile ridicate nu s-au resimtit in bugetul lor.
“Din suprafata anuntata pentru 2009, numai aproximativ 50% a fost inchiriata, nivelul fiind mai redus decat cel din anii anteriori, de 70% - 80%”, se mai spune in studiu.
Cererea
Cea mai mare a cerere a venit in primul semestru din partea companiilor din finante, 48%, urmate de cele din IT&C, 33%, si cele din retail, cu 7%, precum si cele din domeniul petrolier, cu 7%.
“Desi chiriasii au vizat intotdeauna o cladire buna intr-o zona buna, in prezent, mai mult decat niciodata accesibilitatea, accesul la transportul public in comun (in special, metrou) si locurile de parcare disponibile sunt cele mai importante prioritati cand decid unde sa se mute”, se mai spune in studiu.
Livrarea de proiecte in zonele secundare ale Bucurestiului, cu un acces dificil va creste rata de neocupare a birourilor, in prezent, aceasta fiind de 0,5% pentru spatiile de calitate.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.