Cum sa ai o companie “verde”


Firmele incep sa adopte tendintele eco, pentru ca “verde” este unul dintre cuvintele momentului. Companiile isi schimba strategia in functie de principiile ecologice si pentru a reduce din cheltuieli, mai ales in aceasta perioada. Economisirea consumului de energie electrica este doar una din etapele transformarii intr-o afacere eco.

 

"Pentru birourile deja existente, exista cateva masuri usor de implementat, la costuri relativ reduse. Reducerea consumului de apa si energie electrica, reutilizarea si reciclarea materialelor din plastic si a hartiei sunt numai cateva dintre acestea", spune pentru startups.ro Laura Nemoianu, Marketing Manager la organizatia non-profit de promovare a cladirilor sustenabile Romania Green Building Council (RoGBC). 

Teia Catana, presedintele asociatiei de dezvoltare durabila ViitorPlus, completeaza pentru startups.ro ca una dintre masurile eco care reduce costurile este educarea si implicarea angajatilor care influenteaza direct, prin comportamentul lor la locul de munc, nivelul acestor consumuri.

Alta masura eco este un angajament la nivelul managementului companiei, care va aloca o parte din buget pentru strategiile “verzi”, va alege responsabili, va monitoriza si raporta realizariile pe termen lung.

"Plecand de la date concrete ale operatiunilor curente al companiei, se poate realiza o planificare pe termen lung si scurt, care sa includa obiective clare, concrete legate de angajamentele si masurile specifice care pot fi luate de catre managementul firmei, si care sa fie integrate in stategia generala de business", subliniaza Teia Catana.


Companiile interesate
In prezent, cele mai interesate companii sa aplice masuri de reducere a consumului sunt cele cu activitate de productie si cele cu un numar mare de angajati. In ultimi ani, firmele romanesti au devenit tot mai interesate sa functioneze dupa principiile verzi.

"Acest interes poate fi incadrat in strategia de business, unde beneficiile legate de reducerea costurilor sunt foarte evidente, inclusiv pe termen scurt, fiind incadrate la <management eficient>, si in strategia de marketing si promovare, unde anumite masuri, de multe ori cu impact si beneficii minime pentru mediu, pot fi folosite cu succes pentru pozitionarea externa a firmei si crearea unei imagini favorabile in piata", completeaza Teia Catana.

Procentul cu care scad costurile de operare cand afacerile devin verzi variaza in functie de dimenisunea firmei, de domeniu, aria geografica, dimensiunea operatiunilor sau practicile si infrastructura firmei.


Metode de eficientizarea consumului de energie
Stingerea luminii cand se pleaca pentru mai mult de 15 minute dintr-o incapere este una dintre masurile verzi care pot fi luate pentru a reduce din consum. In plus, se va utiliza cat mai mult lumina naturala in birou. Lumina artificiala folosita in spatiile dedicate lucrului dintr-un birou este responsabila pentru 44% din consumul de electricitate din cladirile de birouri, conform RoGBC.

"Economii considerabile se fac utilizand becuri eficiente energetic. Desi au un cost de achizitie mai mare, valoarea investitiei se recupereaza de mai multe ori, mai ales pentru birourile unde se utilizeaza multa lumina artificiala", adauga Laura Nemoianu.

Raul Pop, director general la Recolamp, organizatia de preluare a deseurilor din surse de iluminat, spune pentru startups.ro ca o lampa economica are un consum de 23 W si o durata de viata de sase ani, comparativ cu un bec incandescent, care consuma 100W si are o durata de viata de doar un an. In Romania, 5% dintre cladirile de birouri folosesc surse eficiente energetic, procentul fiind de cinci ori mai mic decat media europeana, conform reprezentantului Recolamp.

Oprirea caldurii si a aerului conditionat cand nu sunt necesare este o modalitate de a economisi energie, mai ales in cazul birourilor mari, cu numar mare de angajati.

"Cea mai buna optiune pentru sistemele HVAC (heating - ventilation - air conditioning) si iluminare sunt sistemele automatizate pentru cladiri, pe baza de senzori si thermostat", mai spune Laura Nemoianu.

Pentru a evita incalzirea puternica a biroului pe timp de vara si a creste consumul de aer conditionat se pot folosi sisteme de umbrire. Interesul in a reduce consumul de energie electrica este motivat de faptul ca la nivel global peste 80% din energie provine din combustibil fosili, cu un impact negativ major asupra mediului (schimbari climatice, poluare). In plus, aceste surse de energie sunt limitate si pretul lor este in crestere.

"Reducerea consumului de energie ofera si oportunitatile cele mai semnificative pentru scaderea costurilor si impactul negativ asupra mediului", mentioneaza Teia Catana.

Mihai Dogariu, Senior Auditor la companie de consultanta TUV Karpat, spune pentru startups.ro ca o alta masura este de a inlocui consumul de energie nucleara sau din resurse neregenerabile cu cea generata din surse alternative, ecologice (eoliana, termala, biomasa).


Utilizarea echipamentelor
Folosirea in mod eficient a echipamentelor electrice si electronice (computer, imprimanta, fax, telefon, telefoane mobile), este o alta masura eco care poate taia mult din costuri. Dupa orele de lucru, calculatoarele trebuie sa fie nu numai inchise, ci si scoase din prize. In cazul serverelor, se poate opri doar monitorul.

"In timpul zilei, setarea calculatorului de a intra in modul <Sleep> pentru pauze scurte poate salva pana la 70% energie, deoarece screen saver-ele nu economisesc energie", mai spune Laura Nemoianu.

Alta masura este de a folosi echipamente electrice si electronice de calitate, etichetate ecologic si cu consum redus de energie.

"Rezidurile elecronice sunt responsabile pentru 70% din totalul de materialelor toxice existente. Pe langa metale ca aluminiu, echipamentele electrice si electronice contin substante foarte nocive precum mercur si freon care, chiar si in doze mici, contamineaza aerul, solul si panza freatica", precizeaza Andreea Florea, Director de Marketing la Asociatia de management a deseurilor de echipamente electrice si electronice Environ.


Hartia
Printarea fata-verso si in mod “draft”, mai ales pentru uz intern, este o alta masura verde. Este recomandat sa se evite imprimarea color.

"Reincarcarea cartuselor pentru imprimanta si nu aruncarea lor este iarasi o solutie eco", detaliaza Laura Nemoianu.

Alta masura este utilizarea hartiei reciclate, respectiv 100% Post-Consumer waste sau certificata FSC, care nu este inalbita cu clorina.

"Cea mai buna forma de reciclare este reutilizarea. De exemplu, hartia printata doar pe o fata sa fie refolosita", mai spune Laura Nemoianu.  

Mihai Dogariu detaliaza ca in ceea ce priveste produsele de papetarie, in primul rand este nevoie de reducerea birocratiei interne, cea ce a scade cantitatea de hartie folosita. De asemenea, pentru a reduce consumul de hartie este nevoie sa se utilizazeze medii electronice pentru a genera, pastra si distribui informatia.

Dispozitivele electronice de pastrare reduc si costurile pentru depozitarea si arhivarea documentelor.


Reciclarea
Alta masura eco este ca echipamentele electrice si electronice vechi, sursele de iluminat vechi, hartia si materialele plastice sa fie directionate catre punctele de colectare si reciclate. Exista mai multe organizatii non-profit care se ocupa gratuit de colectarea si valorificarea tuturor tipurilor de deseuri. In acest caz costurile din partea companiilor care vor sa recicleze sunt de a suna la aceste ONG-uri si de a avea creea spatii speciale de depozitare.

In cazul in care echipamentele vechi nu sunt colectate, acestea ocupa spatiul alocat altor activitati, ceea ce creste costurile companiei pentru depozitare.

"Stocarea deseurilor la locul de munca, in spatiile destinate desfasurarii activitatii companiei, genereaza fluxuri operationale ineficiente pentru activitatea companiei", completeaza Andreea Florea.

In plus, aruncarea deseurilor electrice si electronice in alta parte decat in locurile special amenajate se amendeaza cu 500 - 1.000 de lei pentru persoanele fizice si 2.500 - 5.000 lei pentru firme.


Produsele eco
Companiile care vor sa fie eco pot sa cumpere becuri, hartie si produse electrice si electronice sau sacose din material textil si mobilier eco (din materiale reciclate si reciclabile). Insa, produsele de aces tip sunt scumpe si greu de gasit.

"Pretul produselor eco este comparabil cu cel al produselor de foarte buna calitate. De exemplu, hartia reciclata sau certificata FSC are acelasi pret ca si hartia traditionala, dar vopselurile ecologice sunt mai scumpe cu pana la 20% decat cele traditionale, insa nu afecteaza sanatatea si au o durata de viata mai mare", adauga Laura Nemoianu.

Teia Catana spune ca produsele ecologice se vor ieftini, daca va creste cererea si daca ar fi mai multe investitii in cercetarea si dezvoltarea acestora, reducandu-se astfel orizontul de timp catre profitabilitate al afacerilor din domeniu.


Altele masuri eco adoptate in companii
Companiile in care angajatii nu au nevoie sa se deplaseze perment ar trebui sa incurajeze folosirea transportului in comun. Mihai Dogariu spune ca o alta masura eco este de a avea o atitudine prietenoasa cu mediul in proiectarea si realizarea produselor, alegerea echipamentelor si tehnologiilor.

"Crearea unui spatiu cat mai sanatos prin folosirea de agenti de curatare netoxici si prin achizitionarea de mobila, mocheta, vopsea cu continut cat mai mic sau zero de VOC (compusi organici volatili) este o alta masura verde", precizeaza Laura Nemoianu.

Crearea unui astfel de spatiu contribuie la reducerea costurilor prin faptul ca sporeste sanatatea angajatilor, ceea ce va creste  eficienta acestora si va taia din cheltuielile pentru concediile suplimentare.  

Mihai Dogariu adauga ca in alegerea masurilor verzi care pot reduce din costuri vor fi alese cele care nu afecteaza performanta economica a firmelor.

Dezavantajul masurilor eco este ca beneficiile nu se vad imediat, ci in cativa ani. Avantajul este insa ca, in acesti ani, direct proportional cu masurile eco aplicate poate sa creasca interesul din partea clientilor si al investitorilor pentru produsele companiei.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii