Cum sunt afectate companiile romanesti de digitalizare


    


Pentru a afla opinia liderilor de business in legatura cu procesul de digitalizare, compania Valoria a realizat studiul “Barometrul Digitalizarii companiilor din Romania”. Acesta a analizat perceptiile managerilor si directorilor executivi cu privire la impactul digitalizarii asupra companiilor din Romania. Chestionarul, la care s-au primit 329 de raspunsuri, a fost aplicat in perioada 9 februarie - 11 aprilie 2017.

Constantin Magdalina, Expert, Tendinte și Tehnologii Emergente in cadrul Valoria spune ca, potrivit studiului citat, firmele cel mai puternic influentate de digitalizare sunt 80% dintre cele active in IT si 80% dintre cele din media si publicitate, urmate de 75% dintre cele din servicii financiar-bancare. Industriile cel mai putin sau deloc influentate de digitalizare in Romania potrivit respondentilor la studiu sunt: constructii/imobiliare, alimentatie/agricultura si transporturi.

Daca cei mai multi dintre reprezentantii companiilor din utilitati/energie sunt increzatori in digitalizare, dar nu au cunostintele necesare pentru a valorifica aceasta tendinta, cei mai multi dintre reprezentantii companiilor din din transporturi (50%) sunt increzatori si spun ca stiu cum sa faca acest lucru.
 

Responsabilitatea liderilor pentru digitalizarea afacerii
Potrivit studiului Valoria, industriile care au dat responsabilitatea unui lider din top management pentru dezvoltarea digitala a afacerii sunt: cercetare si dezvoltare (83% dintre companii), utilitati / energie (50%), industria farmaceutica si de sanatate (50%), comert retail si en gros (44%). Industriile care sunt pe ultimele locuri la acest capitol includ: constructii/imobiliare (83% nu au facut acest lucru), industrie/productie (72%) si servicii altele decat financiar-bancare (57%).

Cele mai multe companii nu au, la nivelul top managementului, expertiza necesara pentru a dezvolta un model digital de afacere. Astfel, 75% dintre companiile financiar-bancare nu au facut acest pas, desi aceasta industrie este una dintre cele mai afectate de digitalizare, 71% dintre companiile care furnizeaza alte tipurii de servicii pentru afaceri sunt in aceeasi situatie, la fel si 60% dintre companiile din media si publicitate si 50% din energie si utilitati. Reprezentantii tuturor acestor industrii spun insa ca dau prioritate construirii unei astfel de expertize.
 

Impactul digitalizarii asupra cresterii afacerii
Industriile in care reprezentantii companiilor se asteapta la o crestere de peste 30% a marjei de profit in urmatorii trei ani sunt: media si publicitate, IT, alte servicii (mai putin cele financiar-bancare). Constantin Magdalina spune ca este de remarcat faptul ca reprezentantii firmelor din telecomunicatii (25%) au spus ca digitalizarea va conduce la scaderea marjei lor de profit cu -1% pana la -5% in urmatorii ani. Industriile in care reprezentantii companiilor se asteapta la o crestere de peste 30% a cifrei de afaceri in urmatorii trei ani sunt: cercetare si dezvoltare, media si publicitate, alte servicii. Pe de alta parte, Constantin Magdalina precizeaza ca 25% dintre reprezentantii companiilor din Media si Publicitate se asteapta la o scadere a cifrei de afaceri cu -5% pana la -10% in urmatorii trei ani. De asemenea, 20% dintre reprezentantii companiilor de constructii/imobiliare prevad o scadere a cifrei de afaceri cu intre -10% si -20%.

Exista industrii in care se asteapta o crestere a numarului de angajati ca urmare a digitalizarii si industrii in care se asteapta scaderi ale acestui indicator. Totusi, industriile in care se asteapta o scadere de peste 30% a numarului de angajati in urmatorii trei ani sunt cele din IT si Comert.

Industriile in care reprezentantii companiilor se asteapta la o crestere de peste 30% a valorii companiei ca urmare a digitalizarii sunt: cercetare si dezvoltare, media si publicitate si IT. Cele mai pesimiste raspunsuri au venit din partea celor din serviciil, altele decat cele financiar-bancare, deoarece 25% dintre acestia prevad o scadere a valorii companiei cu intre -5% si -10% ca urmare a digitalizarii.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii