Darian mizeaza pe aceeasi cifra de afaceri ca anul trecut


Adrian Crivii, Directorul General al companiei de evaluare, spune ca prin serviciile de oferite si prin reducerea costurilor, firma ar putea obtine 14 milioane de euro, in 2009.

In 2008, cifra de afaceri a Darian a urcat cu 12%, fata de 2007, se arata in comunicatul de presa. Peste 60% din cifra de afaceri a provenit din evaluarea proprietatilor imobiliare, 25% din evaluarea de companii si 15% din raportari financiare.

Primele noua luni de anul trecut au fost foarte bune. Daca am fi continuat la fel si in ultimele trei, am fi avut o crestere cu 30% a cifrei de afaceri”, spune Adrian Crivii.

In 2008, numarul de rapoarte de evaluare ale firmei s-a redus cu 32%, fata de anul anterior, ajungand pana la 17.000. Scaderea a fost compensata de cresterea cu aproape 50% a valorii medii pe lucrare, aceasta ajungand la 775 de lei. 

Valoarea medie a rapoartelor noastre de evaluare a crescut, pentru ca am fost implicati in mai multe tranzactii mari, in timp ce numarul de rapoarte de evaluare imobiliara s-a redus, proportional cu scaderea brusca a numarului de credite ipotecare acordate in a doua parte a anului”, completeaza Adrian Crivii.

Pentru a-si atinge cifra de afaceri estimata pentru 2009, compania si-a redus deja cu 30% costurile si analizeaza posibilitatea de a restructura din angajatii cu performante reduse.

Acum, sansa noastra este ca facem evaluari pe mai multe domenii. Intr-un scenariu optimist, tinta noastra pentru 2009 este sa obtinem o cifra de afaceri similara cu cea de anul acesta”, detaliza Adrian Crivii.

Cifra de afaceri ar putea creste si datorita unei posibile reduceri a preturilor de evaluare. Anul acesta, o parte din cererea de evaluare va veni din partea companiilor si bancilor care sunt nevoite sa valorifice activele neperformante.

Noi mizam in primul rand pe clienti <sanatosi>, pentru ca pozitia noastra depinde de numarul si de puterea clientilor, desi o parte dintre solicitari vor veni si din partea companiilor <stresate>”, mai spune Adrian Crivii. 

In 2009, Darian are in derulare lucrari de raportare financiara ale companiilor Transgaz Medias, Conpet Ploiesti si Electrica, majoritatea fiind contracte obtinute in urma castigarii licitatiilor organizate la sfarsitul lui 2008 - inceputul lui 2009. De exemplu, unul dintre cele mai importante contracte este cel cu Electrica in valoare de 150.000 euro.

In 2009, compania se va concentra si mai mult pe evaluarile pentru companii decat pana acum. Darian are o cota de piata de 15% pe piata evaluarilor, potrivit propriilor estimari. In prezent, firma are 70 de angajati.

Piata de evaluare a membrilor ANEVAR era estimata la 25 de milioane de euro, in 2007. Pentru anul, trecut reprezentantii Darian estimeaza o crestere a pietei cu aproximativ 10%, fata de anul anterior.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii