Deloitte: apetitul pentru tranzactii in Europa Centrala este foarte puternic
Potrivit reprezentantilor Deloitte, activitatea de private equity din Europa Centrala prinde avant, cu un index al increderii mai puternic decat la ultima editie a studiului “Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey”.
Declinul activitatii de private equity in perioada post-Brexit a pare a fi mai degraba o pauza decat o paralizie, in special in Europa Centrala, unde activitatea de la sfarsitul anului trecut a pus din nou regiunea pe radarul investitorilor, se mentioneaza in raportul Deloitte. Acest lucru se datoreaza unui numar ridicat de tranzactii (inclusiv exit-uri) inregistrate, tendinta fiind in crestere: aproape jumatate dintre respondenti (47%) se asteapta la o crestere a activitatii de tranzactionare, fata de numai o treime inregistrata cu sase luni in urma.
Apetitul pentru tranzactii este puternic, 63% dintre respondentii participanti la studiu fiind mai interesati sa cumpere decat sa vanda in lunile urmatoare.
Optimismul de pe piata si puterea economica merg mana in mana, iar rezultatele studiului reflecta acest lucru: 16% dintre respondenti se asteapta la o imbunatatire a situatiei economice din regiune in lunile urmatoare, dublu fata de acum sase luni.
Potrivit raportului Deloitte, incurajator este faptul ca doar unul din zece respondenti se asteapta la o deteriorare a conditiilor fata de 30% in octombrie 2016.
”Performanta economica genereaza incredere, iar cresterea recenta a PIB, la nivel regional, se traduce in optimism, astfel ca numarul celor care se asteapta la o imbunatatire a situatiei de pe piata s-a dublat (16%), iar cei care se asteapta la o deteriorare a contextului economic din regiune a scazut cu doua treimi (10%)”, spune Radu Dumitrescu, Partener Deloitte Romania.
El considera ca rezultatele macroeconomice bune intr-un numar mare de tari din regiune (tendinta care se asteapta sa continue) sunt un bun indicator al existentei unor oportunitati, dar si un stimulent pentru firmele mari de private equity sa se orienteze catre regiune si sa isi continue investitiile aici.
“Cred ca vom vedea firmele de private equity concentrandu-si investitiile in companii romanesti din domeniul tehnologiei, productiei si serviciilor. Cu siguranta, companiile controlate in prezent de fondurile de investitii vor continua sa achizitioneze afaceri mai mici din regiune, lucru care va accelera activitatea de M&A si mai mult. Atata vreme cat lichiditatea in exces este in continuare un fapt, ma astept ca fondurile de investitie sa devina si mai active in a identifica companii cu potential care sa genereze o crestere semnificativa in viitor”, mai spune Radu Dumitrescu.
Liderii pietei continua sa fie cei mai competitivi din regiune, cu toate ca perceptia din piata se schimba, iar companii de marime medie tintesc aceeasi piata: 42% dintre respondenti se asteapta ca acest segment sa fie cel mai competitiv din punct de vedere al investitiilor in lunile care urmeaza, mai mult decat dublu fata de sondajul precedent (20%). Acest lucru justifica numarul in crestere al afacerilor mature din regiune.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.