Deloitte: Fondurile de private equity au tot mai multa incredere sa investeasca in Europa Centrala


Indicele privind increderea investitorilor de private equity cu activitate in Europa Centrala (Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Index) continua sa cresca, ajungand la 140, dar tranzactiile sunt greu de finalizat.

Nivelul indicelui din editia anterioara a studiului, cea din octombrie anul trecut, era de 117, se arata in comunicatul de presa.

Pentru studiu a fost selectat un esantion de respondenti profesionisti din industria de private equity din Europa Centrala carora l-au fost adresate zece intrebari cheie. Rezultatele studiului indica asteptarile acestor profesionisti in urmatoarele sase luni, incepand cu aprilie acest an. Studiul a fost realizat in primavara acestui an, aceasta fiind a 15-a editie.

Cea mai redusa valoare (48) a acestui indice s-a inregistrat in octombrie 2008.

"In mod evident, optimismul se raspandeste in continuare in randul fondurilor de investitii prezente in Europa Centrala. Cu toate acestea, nivelul tranzactiilor este in continuare sub cel de acum doi - trei ani, iar contractele sunt semnate dupa o perioada semnificativ mai lunga, in contextul in care fondurile de capital de risc, dar si bancile pun mare accent acum pe procesul de due diligence", se mai spune in comunicatul de presa.

Studiul a fost realizat inainte de criza din Grecia si de pachetul de masuri care a urmat, drept pentru care impactul financiar al acestor provocari recente nu poate fi masurat sau inteles in totalitate, deocamdata.

"2009 a fost un an dificil pentru industria globala a fondurilor de capital de risc, inclusiv in Europa Centrala. 2010 arata mult mai bine, in conditiile in care pietele de capital se redreseaza, iar fondurile observa si imbunatatirea disponibilitatii capitalului. Tot mai multi economisti au incredere intr-un efect de convergenta care va ajuta economiile central-europene sa creasca intr-un ritm mai rapid decat Europa de Vest, pe termen mediu", spune Garret Byrne, Partener Deloitte si Lider M&A Transaction Service.

In urmatoarele 12 luni, principala provocare a industriei de profil va fi sa transforme acest optimism in tranzactii incheiate.

"Nu este surprinzator, in aceste conditii, de ce fondurile de investitii isi mentin cu fermitate interesul in sectoare mai rezistente in fata crizei (asa-zis defensive), precum industria alimentara si a bauturilor sau industria serviciilor medicale, fapt dovedit si prin tranzactiile anuntate recent in Romania: preluarea Profi Rom Food de catre Enterprise Investors; Centrul Medical Unirea, vandut catre Advent International; si tranzactia MedLife, fondul SGAM Eastern Europe preluand un pachet minoritar de actiuni in aceasta companie", spune Hein van Dam, Partener Coordonator, Financial Advisory Services Deloitte Romania.

 

Concluziile studiului
In jur de 96% dintre respondenti cred ca economia din regionala se va imbunatati sau va ramane stabila, recuperandu-se in mod sustinut, fara a reveni insa la nivelul de crestere din 2006 - 2007.

Dintre cei chestionati, 87% cred ca valoarea medie a tranzactiilor va creste sau va ramane la fel. In medie, tranzactiile din acest an au fost mai mici decat media de anul trecut.

Aproape trei sferturi dintre respondenti spun ca isi vor dedica cea mai mare parte a timpului pentru a identifica noi oportunitati de investitii. Acesta este un contrast foarte mare fata de raspunsurile din octombrie anul trecut, cand 55% dintre participantii la studiu spuneau ca se vor concentra pe administrarea portofoliului existent.

Un procent record pentru ultimii sase ani si jumatate (65%) anticipeaza intensificarea activitatii pe piata de fuziuni si achizitii, se mai spune in comunicatul de presa.

Ponderea investitorilor care mizeaza pe imbunatatirea performantei portofoliului de companii a crescut fata de octombrie 2008, de la 5% la 35% in aprilie acest an, fiind in crestere si fata de octombrie anul trecut, cand nivelul era de 32%.

Dintre investitori 96% se asteapta la o eficienta sporita sau similara a investitiilor financiare, iar dintre acestia 70% fiind mai mult interesati de achizitii decat de vanzarea de portofoliu.

Cei mai multi dintre investitori, 65%, vor investi in urmatoarele sase luni in lideri de piata, iar restul de 35% in companii medii datorita oportunitatilor lor de crestere.

De asemenea, vanzarea catre cumparatori strategici ramane cea mai populara varianta anticipata de exit.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii